Tavaszi receptek: Retek

Tavaszi receptek: Retek

Az egyik első tavaszi zöldség a retek. A reteknek nagyon alacsony a kalóriatartalma, tápanyagokban és rostokban azonban gazdag, így fogyasztásával sokat tehetünk az immunrendszerünk érdekében. Magas víztartalmának, a benne lévő C-vitaminnak, a foszfornak és a cinknek köszönhetően hidratál és üdén tartja a bőrünket.

100 g-ban      Energia: 15 kcal      Fehérje: 1,2 g       Zsír: 0,1 g         CH: 2,2 g        GI:0

Retek-karalábé főzelék:

(4 adag)

  • 3 karalábé
  • 2 csokor hónapos retek
  • 7-8 szál újhagyma
  • 4 ek zabliszt
  • 2 dl gorög joghurt
  • 2 ek olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

A retket és a karalábét mossuk meg és kockázzuk fel. A petrezselymet és az újhagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel. Utóbbit olajban fonnyasszuk meg, szórjuk rá a petrezselyem felét, majd a felkockázott retket és a karalábét. Ha kissé megpirultak, adjuk hozzá a leveskockákat és 1 liter vizet. Nagyjából negyedórán keresztül főzzük puhára a zöldségeket. Közben a tejfölben keverjük el a lisztet, egy kis főzőlével hígítsuk fel, majd adjuk hozzá a zöldséges léhez, amit aztán sózzunk, borsozzunk ízlés szerint. Szórjuk bele a maradék petrezselymet és főzzük tovább 2-3 percig. Tálaláskor a főzeléket felkarikázott retekkel díszítsük.

Reteklevél pestos tészta fokhagymás sült retekkel:

(4 adag)

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 csomag retek

Pesto:

  • csipet só só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 30 g dió
  • 1 csomag retek levele (alaposan megmosva, legjobb, ha a saját kertből van)
  • 20 dkg olasz tészta
  • 40 g óvári light sajt

Vizet teszünk fel a tésztának. A pestohoz a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval botmixerrel pürésítjük. A retket megmossuk, majd szeleteljük. A fokhagymát  megtisztítjuk és lapokra vágjuk. Olajat melegítünk, majd a fokhagymát megfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a retket és megsütjük. A tésztát, ha kifőztük, átforgatjuk a pestoval, majd a fokhagymás sült retket teszünk a tetejére. 

Sült fűszeres retek:

(4 adag)

  • 4 csokor hónapos retek
  • 2 ek avokádó olaj
  • bors
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • 3-4 ek balzsamecet

A retket apró darabokra vágjuk. Egy kerámiabevonatos serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd hozzáadjuk a feldarabolt retket. (Ízlés szerint használhatunk olívaolajat vagy tökmagolajat is.) Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, majd meglocsoljuk 3-4 evőkanál balzsamecettel. Alaposan összeforgatjuk, majd félig lefedve 10-15 percig pároljuk üvegfedő alatt, közben többször összeforgatjuk, és ha szükséges, még ízesítjük.

Amikor a retek már kellően megpárolódott, levesszük a fedőt, majd nagyobbra vesszük a hőfokot, és pár perc alatt pirosra, ropogósra pirítjuk.

A sült fűszeres reteksalátát ízlés szerint kínálhatjuk párolt hal, sütőzacskóban sült szárnyas hús vagy grillezett sajt mellé ebédre.

Retek krém:

(4 adag)

  • 600 g hónapos retek
  • ízlés szerint só
  • Kisebb fej lilahagyma aprítva
  • 150 g görög joghurt vagy 12%-ostejföl (150g)
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 tk dijoni mustár

A retket lereszeljük és enyhén besózzuk. Állni hagyjuk fél órát. A levét kicsavarjuk és hozzáadjuk a görög joghurtot, citromlét, mustárt, hagymát. Botmixerrel pépesítjük, krémesre mixeljük. Hűtőben lehűtjük. Reggelire kiváló tönköly pászkával vagy teljes kiőrlésű kenyérrel.

Vélemény, hozzászólás?