Az egyik első tavaszi zöldség a retek. A reteknek nagyon alacsony a kalóriatartalma, tápanyagokban és rostokban azonban gazdag, így fogyasztásával sokat tehetünk az immunrendszerünk érdekében. Magas víztartalmának, a benne lévő C-vitaminnak, a foszfornak és a cinknek köszönhetően hidratál és üdén tartja a bőrünket.
100 g-ban Energia: 15 kcal Fehérje: 1,2 g Zsír: 0,1 g CH: 2,2 g GI:0
Retek-karalábé főzelék:
(4 adag)
- 3 karalábé
- 2 csokor hónapos retek
- 7-8 szál újhagyma
- 4 ek zabliszt
- 2 dl gorög joghurt
- 2 ek olaj
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
A retket és a karalábét mossuk meg és kockázzuk fel. A petrezselymet és az újhagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel. Utóbbit olajban fonnyasszuk meg, szórjuk rá a petrezselyem felét, majd a felkockázott retket és a karalábét. Ha kissé megpirultak, adjuk hozzá a leveskockákat és 1 liter vizet. Nagyjából negyedórán keresztül főzzük puhára a zöldségeket. Közben a tejfölben keverjük el a lisztet, egy kis főzőlével hígítsuk fel, majd adjuk hozzá a zöldséges léhez, amit aztán sózzunk, borsozzunk ízlés szerint. Szórjuk bele a maradék petrezselymet és főzzük tovább 2-3 percig. Tálaláskor a főzeléket felkarikázott retekkel díszítsük.
Reteklevél pestos tészta fokhagymás sült retekkel:
(4 adag)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olíva olaj
- 1 csomag retek
Pesto:
- csipet só só
- 1 gerezd fokhagyma
- ízesítéshez őrölt bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 30 g dió
- 1 csomag retek levele (alaposan megmosva, legjobb, ha a saját kertből van)
- 20 dkg olasz tészta
- 40 g óvári light sajt
Vizet teszünk fel a tésztának. A pestohoz a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval botmixerrel pürésítjük. A retket megmossuk, majd szeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk és lapokra vágjuk. Olajat melegítünk, majd a fokhagymát megfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a retket és megsütjük. A tésztát, ha kifőztük, átforgatjuk a pestoval, majd a fokhagymás sült retket teszünk a tetejére.
Sült fűszeres retek:
(4 adag)
- 4 csokor hónapos retek
- 2 ek avokádó olaj
- só
- bors
- kakukkfű (ízlés szerint)
- 3-4 ek balzsamecet
A retket apró darabokra vágjuk. Egy kerámiabevonatos serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd hozzáadjuk a feldarabolt retket. (Ízlés szerint használhatunk olívaolajat vagy tökmagolajat is.) Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, majd meglocsoljuk 3-4 evőkanál balzsamecettel. Alaposan összeforgatjuk, majd félig lefedve 10-15 percig pároljuk üvegfedő alatt, közben többször összeforgatjuk, és ha szükséges, még ízesítjük.
Amikor a retek már kellően megpárolódott, levesszük a fedőt, majd nagyobbra vesszük a hőfokot, és pár perc alatt pirosra, ropogósra pirítjuk.
A sült fűszeres reteksalátát ízlés szerint kínálhatjuk párolt hal, sütőzacskóban sült szárnyas hús vagy grillezett sajt mellé ebédre.
Retek krém:
(4 adag)
- 600 g hónapos retek
- ízlés szerint só
- Kisebb fej lilahagyma aprítva
- 150 g görög joghurt vagy 12%-ostejföl (150g)
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 tk dijoni mustár
A retket lereszeljük és enyhén besózzuk. Állni hagyjuk fél órát. A levét kicsavarjuk és hozzáadjuk a görög joghurtot, citromlét, mustárt, hagymát. Botmixerrel pépesítjük, krémesre mixeljük. Hűtőben lehűtjük. Reggelire kiváló tönköly pászkával vagy teljes kiőrlésű kenyérrel.