Shiitake gomba hagymával és tojással összesütve
kerámia serpenyőben egy csepp olívaolajon
Mellé saját kis koktélparadicsomok
Aki szeretne, tehet még mellé Finn Crispet, padlizsán krémet, de kovászos
uborkával is nagyon finom.
Bevallom, először kóstoltam ezt a gombafajtát, mert néha nem árt egy kis
újdonság.
Ráadásul akciós volt, ez ma már sajnos különösen fontos szempont lett.
Amit lehet nyáron és ősszel saját terményekből érdemes megoldani, akinek van rá
lehetősége.
A boltban pedig a természetes, szezonális, nem feldolgozott ételeket ajánlott
keresni.
Amit
érdemes tudni erről a gomba fajtáról (azon túl, hogy szerintem nagyon finom);
- Kínában és Japánban kimondottan nagy hagyománya van, rendszeresen fogyasztják egészségvédő hatása miatt is, lényegében ez egy GYÓGYGOMBA
- Legtöbb jótékony hatását egy LENTINÁN nevű különleges növényi összetevőknek köszönheti
- A lentinán egy béta-glükánok közé tartozó poliszacharid.
- Igazoltan emeli a jó HDL koleszterinszintjét, így hozzájárul a szív és érrendszer egészségéhez
- A lentinán táplálékul szolgál a jótékony probiotikus baktériumok számára, így támogatja a bélflóra egészségének fenntartását, egyensúlyának visszaállítását.
- A lentinán, és a laminarin prebiotikus hatásuk mellett, az ekcéma és más gyulladásos bőrbetegségek gyógyulását is elősegítik
- Fokozza az inzulin termelődését, emellett lassítja az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, így a cukorbetegek számára is előnyös a fogyasztása.
- Magas a szeléntartalma, így autoimmun pajzsmirigy betegséggel küzdőknek is kimondottan javasolt
- Gazdag B-vitaminokban és a D-vitamin provitaminjában, az ergoszterolban
Nagy mennyiségben tartalmaz többek között kalciumot, káliumot, magnéziumot, rezet, vasat.
Mi készülhet még belőle?
Noha rántotta az egyik legegyszerűbb, készülhet még belőle pörkölt, tejszínes ragu, belekerülhet csőben sültekbe és akár salátákba enyhén megpirítva ízesítőként.
Kipróbálod?