Tavaszi receptek: ZÖLDBORSÓ

Tavaszi receptek: ZÖLDBORSÓ

A zöldborsó  hidegtűrő, közepes vízigényű növény, szereti, ha napfényes helyre ültetjük. Fehérje és ásványianyag-tartalma jelentős. Számottevő C-vitamin tartalma, valamint B1, B2 vitamin tartalma is. Finomfőzeléknek, levesnek, csőben sütve, krémnek, fasírtnak elkészítve is isteni, de akár nyersen is csemegézhetjük a zsenge szemeket.

Tápértéke 100 g-ban: 88 kcal     Fehérje: 7 g       Szénhidrát: 14 g       Zsír: 0,4 g    Rost: 2,7 g    GI: *

Íme néhány recept ötlet:

Mentás-zöldborsós kölesfasírt

(4 főre)

  • 100 g köles
  • 300 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 2 evőkanál chia mag
  • 6 evőkanál víz
  • 3-4 szál újhagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 csokor petrezselyem, felaprítva
  • 4 evőkanál frissen facsart citromlé
  • néhány friss mentalevél, felaprítva
  • só, bors
  • olívaolaj

A kölest mossuk át tiszta vízzel, majd öntsük egy lábasba. A 100 g mennyiség kb. fél bögrényinek felel meg, tehát 1 bögrényi (250 ml-es!) vízzel öntsük fel a kölest és közepes lángon főzzük puhára. Tegyük félre kihűlni. Egy kis tálkában keverjük össze a chia magot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg kocsonyás állagú lesz. Egy lábasban forraljunk vizet és blansírozzuk meg a borsót 2 perc alatt. Szűrjük le és a borsó egyharmadát pürésítsük botmixerrel. Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt kölest az összes többi hozzávalóval, a pürésített és egészben hagyott zöldborsóval és a vizes chia maggal. Gyúrjuk össze és ízesítsük ízlésünk szerint még több sóval vagy borssal. Tegyük a hűtőbe 15-20 percre, hogy a fasírt “tésztája” jól összeálljon. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt vagy szlikonos sütőlapot. A masszából formázzunk kis golyókat, tenyerünkkel lapítsuk le a sütőpapírra és kenőtollal kenjük meg olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig légkeverésen. Friss salátával kiváló ebédre.

Zöldborsó pörkölt

(4 főre)

  • 400 g zöldborsó
  • 4 közepes méretű paradicsom
  • 4 közepes méretű sárga húsú paprika
  • 2 közepes fej vörös hagyma
  • olívaolaj
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt bors, só


A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a pirospaprikát. Beletesszük a meghámozott és felkockázott paradicsomot, paprikát. Ezután beletesszük a zöldborsót, ízesítjük a fűszerekkel. Felöntjük kb. 2 dl vízzel. Fedő alatt addig főzzük, amíg a borsó megpuhul. Ennek az ideje függ a borsó minőségétől, illetve attól is, hogy friss vagy fagyasztott borsót használunk-e.


Zöldborsó krémleves light mozzarellával

(4 főre)

  • 500 g friss zöldborsó
  • 2 dl görögjoghurt
  • 0,5 l víz
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 200 g light mozzarella apró kockára vágva
  • Só, bors, szerecsendió

A zöldborsót kerámia bevonatos edényben pároljuk 10 percig, majd öntsük fel meleg vízzel és addig főzzük, amíg a borsó teljesen megpuhul. Vegyük le a tűzről, botmixerrel turmixoljuk krémesre, majd tegyük vissza és lassú tűzön főzzük tovább. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a görögjoghurtot, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint a fűszereket. Várjuk meg míg egyet rottyan és vegyük le a tűzről. Még forrón szórjuk rá a light mozarella kockákat, így szépen beleolvad.

Pikáns zöldborsópüré körtével

(4 főre)

  • 600 g friss zöldborsó
  • 2 db közepes körte, meghámozva, kockára vágva
  • 2 dl kókusztejszín
  • folyékony stevia ízlés szerint
  • Bors
  • Szerecsendió

A meghámozott, megpucolt körtét és a friss, zsenge zöldborsót kerámia bevonatos edényben, kevés vízben puhára pároljuk. Hozzáadjuk a kókusztejszínt, a fűszereket és a steviát. Az első rottyanásig főzzük, levesszük a tűzről és botmixerrel krémesre keverjük.

Vélemény, hozzászólás?