A zöldborsó hidegtűrő, közepes vízigényű növény, szereti, ha napfényes helyre ültetjük. Fehérje és ásványianyag-tartalma jelentős. Számottevő C-vitamin tartalma, valamint B1, B2 vitamin tartalma is. Finomfőzeléknek, levesnek, csőben sütve, krémnek, fasírtnak elkészítve is isteni, de akár nyersen is csemegézhetjük a zsenge szemeket.
Tápértéke 100 g-ban: 88 kcal Fehérje: 7 g Szénhidrát: 14 g Zsír: 0,4 g Rost: 2,7 g GI: *
Íme néhány recept ötlet:
Mentás-zöldborsós kölesfasírt
(4 főre)
- 100 g köles
- 300 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 2 evőkanál chia mag
- 6 evőkanál víz
- 3-4 szál újhagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 csokor petrezselyem, felaprítva
- 4 evőkanál frissen facsart citromlé
- néhány friss mentalevél, felaprítva
- só, bors
- olívaolaj
A kölest mossuk át tiszta vízzel, majd öntsük egy lábasba. A 100 g mennyiség kb. fél bögrényinek felel meg, tehát 1 bögrényi (250 ml-es!) vízzel öntsük fel a kölest és közepes lángon főzzük puhára. Tegyük félre kihűlni. Egy kis tálkában keverjük össze a chia magot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg kocsonyás állagú lesz. Egy lábasban forraljunk vizet és blansírozzuk meg a borsót 2 perc alatt. Szűrjük le és a borsó egyharmadát pürésítsük botmixerrel. Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt kölest az összes többi hozzávalóval, a pürésített és egészben hagyott zöldborsóval és a vizes chia maggal. Gyúrjuk össze és ízesítsük ízlésünk szerint még több sóval vagy borssal. Tegyük a hűtőbe 15-20 percre, hogy a fasírt “tésztája” jól összeálljon. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt vagy szlikonos sütőlapot. A masszából formázzunk kis golyókat, tenyerünkkel lapítsuk le a sütőpapírra és kenőtollal kenjük meg olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig légkeverésen. Friss salátával kiváló ebédre.
Zöldborsó pörkölt
(4 főre)
- 400 g zöldborsó
- 4 közepes méretű paradicsom
- 4 közepes méretű sárga húsú paprika
- 2 közepes fej vörös hagyma
- olívaolaj
- őrölt pirospaprika
- őrölt bors, só
A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a
pirospaprikát. Beletesszük a meghámozott és felkockázott
paradicsomot, paprikát. Ezután beletesszük a zöldborsót, ízesítjük a
fűszerekkel. Felöntjük kb. 2 dl vízzel. Fedő alatt addig főzzük,
amíg a borsó megpuhul. Ennek az ideje függ a borsó minőségétől, illetve attól
is, hogy friss vagy fagyasztott borsót használunk-e.
Zöldborsó krémleves light mozzarellával
(4 főre)
- 500 g friss zöldborsó
- 2 dl görögjoghurt
- 0,5 l víz
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 200 g light mozzarella apró kockára vágva
- Só, bors, szerecsendió
A zöldborsót kerámia bevonatos edényben pároljuk 10 percig, majd öntsük fel meleg vízzel és addig főzzük, amíg a borsó teljesen megpuhul. Vegyük le a tűzről, botmixerrel turmixoljuk krémesre, majd tegyük vissza és lassú tűzön főzzük tovább. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a görögjoghurtot, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint a fűszereket. Várjuk meg míg egyet rottyan és vegyük le a tűzről. Még forrón szórjuk rá a light mozarella kockákat, így szépen beleolvad.
Pikáns zöldborsópüré körtével
(4 főre)
- 600 g friss zöldborsó
- 2 db közepes körte, meghámozva, kockára vágva
- 2 dl kókusztejszín
- folyékony stevia ízlés szerint
- Só
- Bors
- Szerecsendió
A meghámozott, megpucolt körtét és a friss, zsenge zöldborsót kerámia bevonatos edényben, kevés vízben puhára pároljuk. Hozzáadjuk a kókusztejszínt, a fűszereket és a steviát. Az első rottyanásig főzzük, levesszük a tűzről és botmixerrel krémesre keverjük.