Nyáron-ősszel nemcsak a lecsónak, hanem az ajvárnak is szezonja van és aki a lecsót szereti, az minden valószínűséggel az ajvárt is imádni fogja :)Na da mi az az ajvár?
Eredetét tekintve török étel, de az egész balkáni térségben elterjedt, leginkább Szerbiában kedvelt finomság. Legfőbb összetevője a kápia paprika, emellé padlizsán és fokhagyma is kerül, ezeket eredetileg faszén parázs felett sütötték, hogy karakteres füstös íze legyen. Persze ha erre nincs mód, akkor a sütőnk grillfokozatát is használhatjuk az elkészítéséhez, bár tény, hogy így már nem lesz annyira erőteljes az ízhatás. ?️????️
Fogyasztható reggelihez kenőanyagként, ebédnél húshoz, halhoz köretként vagy kisétkezésekre sajttal mártogatva, ahogy azt a fotómon is láthatjátok. Nekem most az utóbbi verzió a kedvencem, de egyszerűen megunhatatlan!Érdemes belőle télire is eltartósítani, hasonlóképpen, mint ahogyan a lecsót szokás.
És akkor jöjjön a recept:
Ajvár (sült paprika krém):
(4 adag)
• 1 kg kápia paprika
• 500 g padlizsán
• 5 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
• 1 fej lilahagyma
• 2 nagyobb húsos paradicsom (vagy 3-4 ek. natúr sűrített paradicsom)
• 2-3 babérlevél
• ½ tk. durvára tört köménymag
• olívaolaj
• só, bors
A kápia paprikákat hosszába félbevágom, egy tepsibe teszem a vágott felével lefele, megpermetezem kevés olívaolajjal és a sütőbe teszem grillfokozaton. Addig sütöm míg a héja megfeketedik (15-20 perc). A sütőből kivéve egy nagy keverőtálba teszem még forrón és folpackkal letakarom. A padlizsánokat hosszában kettévágom, egy késsel a húsát bekockázom, majd egy tepsibe teszem. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40 percre. A megsült padlizsán húsát egy kanállal kikaparom egy tálba, majd botmixerrel átdolgozom. Közben a langyosra hűlt sült paprikákról lehúzom a héját és a húsát egy robotgépben vagy kézi turmix-szal összepépesítem a meghámozott paradicsomokkal együtt. A hagymát és fokhagymát finomra darálom, majd egy lábosba borítom, amiben közben olajat melegítek. Mikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadom a padlizsánt és a paprikát, sózom, borsozom, rádobom a babérleveleket és a mozsárban megtört köménymagot. 2-3 napig eláll tiszta üvegbe töltve a hűtőben.