TAVASZ RECEPTEK: SPENÓT, SÓSKA

TAVASZ RECEPTEK: SPENÓT, SÓSKA

A sóska és a spenót egyaránt a tavaszi idény zöldségei.

Én jobban kedvelem a sóskát, jellegzetes savanyás íze miatt, de valaki éppen ezért nem fogyasztja szívesen. Ezt a jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsavnak  köszönheti. Kiváló forrása a C vitaminnak, vasnak, magnéziumnak, foszfornak, A vitaminnak. Flavonoidokban és polifenolokban gazdag.

Az arra hajlamosaknál oxálsav tartalma vesekövek képződését segítheti elő hosszú távon, valamint a reumás és ízületi gyulladásos betegek fájdalmait is fokozhatják, ilyen esetekben ritkán, mértékkel fogyasztható.

Kalória és szénhidrát tartalma igen alacsony.

100 g sóskában En:  23  kcal   2,4 g fehérje   2,3 g ch   0,5 g zsír        GI:0

A spenót, vagy más néven paraj, lágyabb ízvilágú zöldség. Szintén gazdag C vitaminban, magnéziumban, folsavban, béta karotinban, K vitaminban, oxálsav tartama ugyancsak magas.

Cukorbetegek, fogyni vágyók bátran fogyaszthatják!

100 g spenótban  En:  18  kcal   2,3 g fehérje   1,8 g ch   0,3 g zsír        GI:0

Spenótos-mozarellás tészta

(1 adag)

  • 200 g friss spenót
  • vöröshagyma (egy kis fej)
  • 40 g durum tészta
  • 60 g mozarella light
  • 10 g olívaolaj (egy evőkanál)
  • só, őrölt bors, zúzott fokhagyma

Vizet forralunk egy csipet sóval és kifőzzük benne 10-12 perc alatt a durum tésztát, majd leszűrjük és egy kanál olívaolajjal összeforgatjuk. A friss spenótot megmossuk és felcsíkozzuk, a hagymát apróra vágjuk. Egy kiskanál olajon megfuttatjuk a hagymát és a spenótot, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát adunk hozzá. Összedolgozzuk a kifőtt tésztával és még forrón hozzáadjuk a felkockázott light mozarella sajtot. Melegen tálaljuk.

Tojásos spenótsaláta

(2 adag)

  • 100 g spenót (friss, leveles) *készülhet sóskával is
  • 2 db főtt tojás
  • 2 db paradicsom
  • 2 teáskanál mustár
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek citromlé
  • 1 csipet só

A spenót (vagy sóska) leveleket megmossuk, megszárítjuk, a paradicsomot, mossuk, kockázzuk.. A főtt tojásokat felkockázzuk, tálba tesszük a spenóttal. Kikeverjük a mustárt, olívaolajat, citromlét, sót. Rálocsoljuk a paradicsomos spenótra. Összeforgatjuk, vigyázva, hogy a levelek ne törjenek meg. Kiváló reggelire vagy vacsorára 2-3 db tönköly pászkával.

Popey tésztája

(1 adag)

  • 80 g sovány túró (10%-os zsírtartalmú)
  • 0,3 dl natúr joghurt (egy evőkanálnyi)
  • 150 g aprított spenót (lehet mirelit is)
  • fél vöröshagyma felkockázva
  • 3-4 gerezd aprított fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 40 g durum vagy teljes kiőrlésű tészta (szárazon mérve)
  • só, bors

A tésztát forró, sós vízben kifőzzük. A hagymát kevés zsiradékon lepirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot, a fokhagymát, egy kevés vizet, sót, borsot. Ha megpárolódott, hozzákeverjük a túrót, a joghurtot, majd  a szószt a tésztára halmozzuk.

Tavaszi sóska saláta

(4 adag)

  • 1 kisebb csokor sóskalevél csíkokra vágva (kb. 150 g)
  • 4 db retek felkarikázva
  • 2 szál újhagyma felkarikázva
  • 1 db sárgarépa vékonyra reszelve
  • 1 kisebb csomag zöld salátakeverék (kb.150 g)
  • 6-8 szem olajbogyó
  • 80 g fetasajt kockára vágva

Az öntethez:

  • 2 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
  • fél citrom leve
  • 1 dl víz
  • só, bors


A megmosott, feldarabolt zöldségeket és a sajtot egy nagy salátástálba öntjük. Az öntet hozzávalóit összekeverjük és nyakon öntjük vele. Fél órára hűtőbe tesszük és frissen tálaljuk. Grillezett csirkecombbal kiváló ebédre.

Spenótos-uborkás smoothie

(2 adag)

  • 1/2 db kígyóuborka
  • 150 g friss spenót
  • 5 dl kókuszital
  • 1 evőkanál kókusz reszelék
  • folyékony stevia ízlés szerint
  • 1 db zeller szár

Az uborkát alaposan mossuk meg, vagy le is hámozhatjuk, a spenótot és a szárzellert mossuk aprítsuk, majd a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk le. A végén hintsük meg kókuszreszelékkel. kiváló Reggeli mellé vagy akár uzsonnára.

Spenótos-sajtos lasagne

(4 adag)

  • 1 db hagyma
  • 8 db lasagne tésztalap
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 600 g leveles spenót (legjobb, ha friss, de télen lehet mélyhűtött, felengedett)
  • 200 g krémsajt
  • 200 g ricotta
  • 50 g reszelt light óvári sajt

Kockára vágjuk a hagymát, olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a spenótot a zúzott fokhagymával, és rövid ideig tovább pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd apróra vágjuk vagy pürésítjük. A krémsajtot elkeverjük a ricottával, a spenóttal. A lasagne lapokat a spenótos krémmel egy tűzálló tálba vagy jénaiba rétegezzük úgy, hogy az utolsó rétegre sajtkrémes spenót kerüljön, majd erre a rászórjuk a lereszelt light óvári sajtot. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ezt az ételt csak súlytartó étrendben ajánlom, fogyni vágyóknak nem.

Vélemény, hozzászólás?