Hozzávalók 4 adaghoz:
• 400 g lencse
• 1 kávéskanál só
• 1 babérlevél
• 2 evőkanál tökmagolaj
• 3 evőkanál balzsamecet
• 2 evőkanál mustár
• 1 késhegynyi frissen őrölt tarka őrölt bors
• 5 dl víz
• 3 fej lilahagyma
• egy csokor metélőhagyma
• 100 g főtt sonka kockázva
A lencsét pár órára hideg vízbe áztatjuk. Leszűrjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Sóval, babérlevéllel fűszerezzük, majd letakarjuk és puhára főzzük, vigyázva, hogy a szemek ne főjenek szét. Közben a tökmagolajat összekeverjük a balzsamecettel, csipetnyi sóval, mustárral. Frissen borsot őrölünk rá. A lencsét hideg vízzel leöblítjük, és a salátaöntetbe forgatjuk. A lilahagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük, és a finomra aprított metélőhagymával együtt a lencséhez adjuk. Aki szeretne, főtt sonkakockákat és tehet hozzá, de ezt az alkotót nyugodtan ki is lehet hagyni. Tálalás előtt a hűtőszekrényben letakarva 2-3 órán át hagyjuk összeérni az ízeket.