Tavaszi receptek: Spárga

Tavaszi receptek: Spárga

A magyar gasztronómiában még kevéssé elterjedt, pedig különleges, ízletes és egészséges zöldség. Tőlünk nyugatabbra előszeretettel fogyasztják, de már nálunk is kapható áprilistól kezdve májusban és egészen június végéig. Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások folsavban A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban gazdagok, emellett igen kalóriaszegény.

Vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van.

Alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat. Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstől óvja a spárgát. Nyersen is egészséges és fogyasztható, de íze csak a főzés nyomán alakul ki.

Tápértéke:

100 g-ban      Energia: 15 kcal      Fehérje: 1,2 g       Zsír: 0,1 g         CH: 2,2 g        GI:0

Tárkonyos spárga-gomba leves 

(4 adag)

  • 30 dkg tölcsérgomba
  • 50 dkg zöldspárga
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • bors
  • tárkony
  • 2 dl 12%-os tejföl
  • zabliszt

A hagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát, a megtisztított spárgát, a csíkokra vágott sárgarépát. Megszórjuk fűszerekkel és együtt pirítjuk. Felöntjük 2,5 liter vízzel, kb. 20-25 percig főzzük, amíg minden megpuhul. Zabliszttel és zsírszegény tejföllel behabarjuk, megszórjuk tárkonnyal. Ebédre kiváló.

Rakott spárga:

(4 adag)

  • 50 dkg fehér spárga
  • 1 db tojás
  • 2 dl natúr joghurt
  • 20 dkg zsírszegény sajt 
  • metélőhagyma
  • 3 dkg vaj
  • folyékony stevia
  • 2 ek zabkorpa
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

 A megtisztított spárgát 3 cm hosszú darabokra vágjuk és sós vízben, amihez pár csepp steviát adunk 10-15 percig főzzük majd leszűrjük. Egy magasabb falú jénai tálat kikenünk és meghintjük a zabkorpa felével. A tálba helyezzük a lecsepegtetett spárgát, borsozzuk, és rászórjuk a maradék zabkrpát. Egy tálban a tojást elkeverjük a joghurttal, a zsírszegény reszelt sajt nagy részével, és az apróra vágott metélőhagymával, majd fűszerezzük  ízlés szerint. A masszát ráöntjük a spárgára és összedolgozzuk. A tetejére tesszük a maradék reszelt sajtot. Előmelegített sütőben légkeverésen 180 fokon, kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje meg nem pirul.

Fokhagymás-fetás sült spárga:

(2 adag)

  • 50 dkg zöld spárga
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • kevés olívaolaj
  • 10 dkg fetasajt
  • só, bors

A spárgák vastagabb végeit meghajlítva letörjük a fás részt. A fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, majd egy késes robotgépbe tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáfacsarjuk fél citrom levét, és morzsolt oregánóval ízesítjük, 2 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és összemixeljük. A spárgát egy sütőpapírral fedett tepsibe vagy egy jénai tálba tesszük, meglocsoljuk a fokhagymás páccal, majd kézzel alaposan összeforgatjuk, a tetejére morzsoljuk a sajtot, és 200 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 10-15 perc alatt megsütjük.

Spárgakrémleves

(2 adag)

  • 50 dkg zöldspárga
  • 3 dl kókuszital
  • 4 dl zöldséglé
  • 1  nagyobb fej hagyma apróra vágva
  • 1 – 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dkg friss gyömbér apróra reszelve
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • Só, bors, szerecsendió

Paradicsomos-füstölt lazacos spárgasaláta

(2 adag)

  • 250 g zöldspárga
  • 150 g paradicsom
  • 1 közepes db újhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 ek citromlé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint
  • 80 g füstölt lazac felcsíkozva

A spárgát megtisztítjuk, mossuk, kb. 5 cm-es darabokra vágjuk. Egy serpenyőben ½ ek olajon kb. 5 perc alatt megdinszteljük. Egy edénybe öntjük, és hagyjuk kicsit hűlni. Megfújjuk olívaolaj spray-el citromlével, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük. A paradicsomot megmossuk, cikkekre vágjuk, az újhagymát gyűrűkre vágjuk. Mindkettőt a bazsalikommal együtt a spárgához keverjük. Végül hozzáadjuk a csíkokra vágott füstölt lazacot is. Frissen őrölt borssal ízesítjük.

Vélemény, hozzászólás?