Mikor van szükség az étrendben a tojás helyettesítésére?
- Tojásallergia vagy intolerancia (teljesen el kell hagyni az étrendből)
- Fehérjeszegény diétákban pl. krónikus veseelégtelenség esetén, fenilketonúria esetén (korlátozni kell a felhasználását, de mért, számolt adagban kis mennyiség fogyasztható)
- Koleszterinszegény diétában esetén (korlátozni kell a felhasználását, de mért, számolt adagban kis mennyiség fogyasztható)
- Vegán, illetve laktovegetáriánus étrendben
Mit használhatunk helyette? Mindig az adott diétától, illetve az adott étel jellegétől függ, mit használhatunk fel a tojás helyett. Számos alternatíva létezik, így mindeni megtalálhatja a számára megfelelőt. Pl. társuló pajzsmirigy alulműködés esetén lehetőleg ne a csicseriborsós alternatívát válasszuk.
1 db tojásnak felel meg:
- 2 ek. víz + 1 ek. olaj + 2 tk. sütőpor (kevert tésztákhoz kiváló tojáspótló)
- 1 tk. szódabikarbóna + 1 ek. 10%-os ecet (nem érezhető az ecet a kész ételben)
- 2 ek. kukorica vagy burgonyakeményítő + 3 ek. (semleges ízű, gluténmentes)
- 1 ek. darált lenmag + 3. ek. víz (puha állagot ad kenyér, aprósütemény készítésénél)
- 1 ek. darált chia mag + 3 ek. víz (puha állagot ad kenyér, aprósütemény készítésénél)
- 1 ek. zselatinpor vagy agar-agar + 3 ek. víz (elsősorban tojásfehérjét pótol)
- ½ érett banán villával összetörve (elsősorban édes tésztákhoz, süteményekhez)
- ½ csésze almapüré (elsősorban édes tésztákhoz, süteményekhez)
- 2 ek csicseriborsó liszt + 2 ek víz
- 1 ek. útifűmaghéj + 2. ek. víz
- 2 ek. tápiókakeményítő + 4 ek. langyos víz