Hozzávalók 2 adaghoz:
– Egy nagyobb sütőtök fele (kb. 800 g)
– 1 fej vöröshagyma
– 2 fej fokhagyma gerezd
– 80 g köles vagy barna rizs
– 4 evőkanál olívaolaj
– 4-5 Rózsa brokkoli (friss vagy mirelit)
– 4-5 evőkanál friss vagy meg párolt mirelit
– csemegekukorica
– 5 darab koktélparadicsom
– 60 gramm zsírszegény sajt vagy violife növényi sajt reszelve
– Ízlés szerint só bors- Ízlés szerint curry
Az alaposan megmosott sütőtököt hosszában kettévágjuk a magokat kanállal kiszedjük. Alufóliába csomagoljuk és 220 fokon légkeverésen addig sütjük, amíg már a kést beleszúrva puha, de még nem esik szét a tök. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd kivágjuk a húsát, de kb. egy centi vastag tök húst hagyjunk a héjában. A kivágott tök húst kockákra vágjuk.Egy kerámia bevonatos serpenyőben minimális olíva olajon lepirítjuk az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát. Erre rátesszük a 80 g nyers kölest vagy rizst. Enyhén sózzuk borsozzuk, aki szeretné fűszeresebbre, az curryt is tehet rá ebben a fázisban. Felöntjük két deci vízzel, majd hozzátesszük a mirelit csemegekukoricát, a rózsákra szedett brokkolit – óvatosan, hogy ne törjön össze. Mikor már félig elfőtt a víz, akkor tesszük bele a sütőtök kockákat is.Ezzel megtöltjük a kivájt tököt és negyedbe vágott koktél paradicsommal díszítjük és reszelt zsírszegény sajttal vagy növényi sajttal megszórjuk.Egészség megőrző, súlytartó étrendben ajánlom. Gyerekek, sportolók, egészséges-aktív felnőttek számára kiváló ebéd.Ha növényi sajttal készül, akkor vegán étrendben és vesekímélő étrendben is alkalmazható a recept.
Jó étvágyat hozzá! ?