Mozarellával töltött gomba
(4 adag)
- 1 kg nagy méretű fehér csiperke gomba
- 30 aszalt paradicsom
- 500 g light mozzarella vagy Violife növényi sajt-mozarella ízű
- szárított bazsalikom
- só
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A gombát megmossuk, a szárát eltávolítjuk. A gombafejeket megsózzuk, majd egy tepsire helyezzük. Az aszalt paradicsomot feldaraboljuk és eloszlatjuk a gombákban. Ízlés szerint megszórjuk szárított bazsalikommal. A light mozarella sajtot vagy Violife növényi sajtot felszeleteljük és a gombára tesszük. Az előmelegített sütőben grill fokozaton 20-25 perc alatt készre sütjük.
Hekk erdeigomba raguval:
(4 adag)
- 600 g hekk filé
- olívaolaj
- fél fej vöröshagyma
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 400 g erdei gomba
- 2 dl natúr joghurt vagy kókusztejszín
- 4 csapott evőkanál zabliszt
- 150 g light mozarella sajt vagy Violife növényi „sajt”
- tengeri só ízlés szerint, kakkukfű
A mindenképpen ragaszkodik hozzá, hogy hús is szerepeljen a karácsonyi menüben, az a mozarellával töltött gomba helyett vagy mellett készíthet feltétként halat is.
A halfilét megmossuk, vagy ha fagyasztott, akkor langyos vízben hagyjuk felengedni és alaposan lecsepegtetjük. Egy teáskanálnyi olívaolajjal bedörzsöljük és egy kissé megsózzuk. A felaprított hagymát egy kiskanál olívaolajon üvegesre pároljuk. Megszórjuk sóval, kakukkfűvel, majd a felszeletelt gombát megpároljuk benne. Belekeverjük a natúr joghurtot vagy kókusztejszínt és megrottyantjuk vele. Egy jénai tálat kikenünk és kiszórjuk zabliszttel. Belefektetjük a halszeleteket, ráöntjük a joghurtos gombát és rászeleteljük a light mozarella sajtot vagy Violife növényi „sajtot”. 180 fokos sütőben készre sütjük. Quinoa salátával tálaljuk.