Sütőtök szezon

Sütőtök szezon

Megannyi tökfajta létezik, szinte hihetetlen, de 100-150 fajta, persze az átlagos háztartásokban ezek töredéke kerül az étkező asztalra. Bár a zöldségekhez sorolják, a tök valójában egy gyümölcs. A tökökből számos finomság készíthető, messze túlmutat a felhasználhatósága a tökfőzeléken és a sült tökön; leves, fasírt, pörkölt és sőt még desszert alapja is lehet!

Érdekességként a nyári tökfélék csoportjába tartozik a patisszon (=csillagtök), sárgadinnye, a görögdinnye, a spárgatök, a főzőtök, a cukkini, az uborka. Ezek igen kalória tartalmuknak, valamint könnyen emészthetőségüknek köszönhetően szinte minden diétában bátran fogyaszthatóak.

Őszi-téli tökök közé tartozik például a klasszikus sütőtök, a japán tök (=hokkaido tök), a laska tök, a pézsmatök. Ezeket tovább kell sütni-főzni, mint a nyári fajtákkal, szénhidrát és kalória tartalmuk is jóval magasabb, de vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdagok.

Narancsos sütőtök leves:

  • 1 db közepes hokkaido tök
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2,5 dl kókuszital
  • 2 evőkanál kókuszjoghurt
  • 1 darab vérnarancs
  • 2 dl víz
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

A tököt félbevágjuk, megtisztítjuk a magoktól. A kibelezett tököt szeletekre vágjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben, alufóliával bélelt tepsiben 40-50 perc alatt megsütjük. Egy vérnarancs levét kifacsarjuk, félretesszük. A tököt kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk. A megsült húsát levágjuk a héjáról, lábosba tesszük, felöntjük vízzel és főzzük forrástól számított 3 percig fedő alatt. Egy botmixer segítségével pürésítjük, majd felöntjük növényi itallal. Sóval, borssal ízesítjük, 10 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a vérnarancs levét és a kókuszjoghurtot, jól elkeverjük.

Laktózmentes, gluténmentes, vegán étel. Fogyni vágyók és cukorbetegek önálló ebédételként fogyaszthatják.

Csőben sült sütőtökös csirkemell

  • 100 g csirkemell filé
  • 1/2 db Hokkaidó tök
  • pici szerint só
  • ízlés szerint bors, szárított kakukkfű
  • 1 kis pohár görögjoghurt
  • 60 g light reszelt sajt

A csirkemellet szeletekre vágom, kiklopfolom, sózom, borsozom. Egy kikent jénai tálba teszem a szeleteket. A kakukkfüves, enyhén sós görög joghurtot eloszlatom a tetején. A japán tököt megtisztítom, felkockázom és a húsra halmozom. Alufóliával lefedem és előmelegített 180 C fokos sütőbe teszem. Amikor a tök kezd puhulni, leveszem a fóliát és további tíz percig sütöm, végül megszórom reszelt sajttal és ráolvasztom. Kiváló laktató ebéd, egészségmegőrző étrendben.

Sütőtökös rántotta:

  • 1 egész tojás, 2 fehérje
  • ízesítéshez bors
  • ízesítéshez kurkuma
  • kevés olívaolaj
  • 50 g light mozarella
  • 100 g sütőtök
  • csipet só

A sütőtököt meghámozzuk, magját eltávolítjuk, és egyenletes méretű kockákra vágjuk. Lobogó, enyhén sós vízben kb. 10 percig előfőzzük, de óvatosan, hogy ne főjön szét! A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kurkumát, majd belekeverjük az előfőzött sütőtököt. Egy olajjal lekent kerámiabevonatos serpenyőben készre sütjük, még forrón rátesszük a light mozarellát és hagyjuk ráolvadni. Tápláló, vitamindús reggeli! Gyerekeknek, Sportolóknak különösen ajánlott.

Sütőtökös brownie:

 (20×30-as tepsihez, 12 kockához):

  • 3 db tojás
  • 120 g sütőtök püré (sült sütőtök)
  • 1 dkg vanília kivonat
  • 60 g zsírtalanított kókuszliszt
  • 60 g natúr, zsírszegény kakaópor vagy karob por
  • ízlés szerint stevia édesítő
  • 2 tk. sütőpor

A tojásokat enyhén felverjük, majd hozzákeverjük a kókuszlisztet, az édesítőszereket, a sütőtök pürét, a zsírszegény kakaóport és a sütőport.

Sütőpapírral kibélelt tepsiben egyenletesen eloszlatjuk (sűrű a tészta) és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Egy adag: : 135 kcal       9 g szénhidrát                    10,8 g fehérje                  6,8 g zsír.

Vélemény, hozzászólás?