Elérkezett a bogyós gyümölcsök szezonja!

Elérkezett a bogyós gyümölcsök szezonja!

Ki ne szeretné a friss, zamatos epret, málnát, áfonyát, ribizlit, szedret, egrest. Azonban nem csupán ínycsiklandóan finomak, számos más érv is szól a napi fogyasztásuk mellett.

Fogyni vágyók, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert igen alacsony kalória- és szénhidrát tartalmuk. 

100 g-ban mért átlagos tápértékek:

  • Áfonya 42 kcal  10 g ch
  • Egres 38 kcal 8 g ch
  • Eper 38 kcal  7 g ch
  • Málna 28 kcal 5 g ch
  • Ribizli 33 kcal   7 g ch
  • Szeder 32 kcal  6 g ch

Antioxidáns tartalmuk kiemelkedően magas.

Szabadgyökök a szervezet természetes anyagcsere folyamati során is keletkeznek, de bizonyos helyzetekben a szabadgyökök száma megnő. Az antioxidánsok szerepe a szabadgyökök hatástalanítása, ezáltal az oxidatív stressz kivédése, végül az ebből eredő károsodások és betegségek kivédése.

Az antioxidáns vegyületcsoportok közül a flavonoidokhoz tartozó flavonokban és antocioninokban gazdag az áfonya, málna, vörösszőlő, és a többi gyümölcs, különösen a héj alatti részek. Naponta 2 bögrévél, azaz 50-60 dkg mennyiségben fogyasztva hozzájárulnak immunrendszerünk megfelelő működéséhez, szervezetünk védelméhez.

Magas rosttartalmuk segít karban tartani a testsúlyt, szabályozza a vércukorszintet, koleszterinszintet és megóvja az ép bélflórát.

A bogyósok rengeteg rostot tartalmaznak, melyek telítőértéküknek köszönhetően csökkentik az éhségérzetet, segítik az optimális testsúly elérését, megtartását Lassan felszívódó szénhidrát forrásként szabályozzák a vércukorszintet, egészségeseknél megelőzik az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát. Elsősorban vízoldékony rostokat tartalmaznak, melyek képesek megkötni az epesavakból és üríteni a koleszterin egy részét, így jótékonyan hatnak a zsíranyagcserére.

A vízoldékony rostok egyben prebiotikumok, hiszen tápanyagul szolgálnak jótékony bélbaktériumaink számára.

Vitaminbombák.

A bogyós gyümölcsök C vitamin tartalma vetekszik a citrusokéval. 100 g szamócában például 60 mg C vitamin található. Folsav tartalmuk segíti az egészséges, új sejtek képződését. A folsav főleg várandósság előtt és alatt fontos, mivel segíti a magzat fejlődését, támogatja az egészséges idegrendszer és gerinc kifejlődését. A bogyósok magas kálium tartalma a folsavval együtt hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást.

Hogyan fogyasszuk őket? Íme néhány tipp:

Epres-mandulás smoothie:

/hozzávalók 3 főre/

  • egy bögre friss eper
  • egy kisebb érett banán
  • 3 bögre mandulaital
  • adagonként 2 evőkanál mandulapehely az ital tetejére hintve

Málnás-mascarponés pohárkrém:

/hozzávalók 3 főre/

  • 10 dkg zabkeksz
  • 25 dkg mascarpone
  • 1,5 dl kókusztejszín
  • 5 dkg stevia-eritrit 4:1-ben édesítő
  • egy teáskanál vaníliakivonat
  • 20 dkg friss málna (vagy ízlés szerint más bogyós gyümölcs)

A zabkekszet zacskóba tesszük, és morzsásra törjük. A mascarponét egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a stevia-eritritet és 0,5 dl kókusztejszínt, alaposan elkeverjük. A maradék 1 dl kókusztejszínt habbá verjük, majd 2-3 részletben lazán összeforgatjuk a mascarponés krémmel. Ízlés szerinti sorrendben a három összetevőt 3 pohárba vagy kehelybe rétegezzük, a tetejét gyümölccsel és ropogós zabkeksz morzsával díszítjük.

Házi áfonya fagyi:

/hozzávalók 3 főre/

  • 2 pohár (3 dl ) natúr görögjoghurt
  • 4 evőkanál stevia-eritrit 4:1-ben édesítő
  • 20 dkg friss áfonya (vagy más bogyós gyümölcs) + pár szem a díszítéshez
  • 2,5 dl kókusztejszín
  • ízlés szerint fahéjrúd díszítéshez

A natúr görögjoghurtot és a stevia-eritritet összekeverjük, hozzáadjuk az áfonyát, és botmixerrel összedolgozzuk. A kókusztejszínt felverjük, és a joghurtos keverékbe forgatjuk. A masszát egy 1 l-es formába töltjük, és a fagyasztóba tesszük 1 órára. A fagyos joghurtmasszát kívülről befelé haladva jól átkeverjük egy villával, majd visszatesszük a fagyasztóba 30 percre. Végül újra átkeverjük, és legalább 2-3 óra hosszat fagyasztjuk. A fagyit fogyasztás előtt 15 perccel áttesszük a normál hűtőtérbe. Végül fagylaltkanállal kelyhekbe adagoljuk, és áfonyával és fahéjrúddal díszítve tálaljuk.

Bogyós gyümölcsleves:

/hozzávalók 4 főre/

  • 70 dkg bogyós gyümölcs vegyesen (ribizli, szeder, eper…)
  • 10 dkg stevia-eritrit 4:1-ben édesítő
  • egy csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dl kókusztej
  • egy teáskanál őrölt fahéj ízlés szerint

A megmosott és megtisztított gyümölcsöket kb. 2 liter vízbe tesszük a fahéjjal és a stevia-eritritettel, majd felforraljuk. A pudingport a kókusztejjel csomómentesre keverjük, és előbb  a forró gyümölcsléből 1-2 kanállal hozzámerünk, majd az így hőkiegyenlített habarást, folyamatos kevergetés mellett a leveshez öntjük, és pár perc alatt készre főzzük.

Vélemény, hozzászólás?