Őszi ételek:Mit készítsek sütőtökből?

Őszi ételek:Mit készítsek sütőtökből?

A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, mely a növény narancssárga színét adja. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, nélküle úgynevezett farkasvakság (szürkületi vakság) alakulhat ki.  Egyben antioxidánsforrás is, melyek a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök ellen hatnak.
Termése gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket. A benne lévő rostok segítik az emésztést. A kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma  100 g-ban 77 kcal   1,5 g fehérje   16,5 g szénhidrát      0,6 g zsír        0,7 g rost (vízoldékony)  GI:** (közepes felszívódású). Diabeteszesek ne feledjék, hogy szénhidrát tartalma számolandó!
  A tökmagban lévő glutaminsav pedig enyhe mértékű prosztata megnagyobbodásban szenvedő férfiaknál lassítja a megnagyobbodás folyamatát.

Sütőtök ragu:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél fej vöröshagyma, szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 ek. csemege piros paprika
  • 200 g sütőtök hámozott és apróra vágott
  • egy ek. natúr paradicsom püré-30 g
  • 0,5 dl vörösbor
  • 20 g quinoa (vagy köles)


Egy kerámiaedényben fonnyasszuk meg a hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a köménymagot és a fűszerpaprikát, majd fűzzük további 2 percig. Keverjük hozzá a sütőtököt, hagymát. Főzzük 2 percig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, vörösbort és fűszerezzük, majd lassú tűzön főzzük 15 percig. Keverjük hozzá a quinoát, fedjük le, amíg megpuhulnak.

En.: 421 kcal              Fehérje: 7 g               Zsír: 16 g                   Ch: 58 g

Sütőtök főzelék:

  • 250 g sütőtök
  • 0,3 dl görög joghurt
  • 5 g vaj (egy teáskanálnyi)
  • fél fej hagyma
  • pár csepp citromlé vagy frissen facsart narancslé, csipetnyi só,
  • ízlés szerint pici őrölt fahéj

Felaprítjuk a kis fej hagymát és egy teáskanál vajon lepirítjuk. Közben kettévágjuk a tököt és kanállal kikaparjuk a belsejét, meghámozzuk. Felkockázzuk, rátesszük a lepirított hagymára,  felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje. Puhulásig főzzük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Görögjoghurttal krémesítjük és ízlés szerint fűszerezzük. Sajtos omlettel tálaljuk.

En.:326 kcal               Fehérje:6 g                Zsír:10 g                     Ch:50 g

Sütőtökös marhafasírt (zsírpapíron sült):

  • 40 g sovány, darált marhahús   
  • 40 g sütőtök
  • 40 g sárgarépa
  • 25 g vöröshagyma (negyed  fej)
  • 1 kicsi tojás
  • ¼ db teljes őrlésű zsemle  
  • 10 g zabkorpa (egy evőkanál)
  • só, őrölt bors, fűszerpaprika

A darált sovány marhahúst fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával. Belekeverjük az apróra vágott vöröshagymát, reszelt sütőtököt és sárgarépát, tojást és langyos vízbe áztatott, kinyomkodott teljes őrlésű zsemlét. Gombócot formálunk a masszából, majd pogácsává lapítjuk. A húspogácsákat zabkorpába forgatjuk, majd szilikonos sütőlapra helyezzük. A sütő tetejére alufóliát helyezünk és 165 fokon 30 percig sütjük, majd az utolsó 10 percben eltávolítjuk a fedőfóliát, hogy a fasírt megpiruljon.

En.: 272 kcal              Fehérje:16 g              Zsír: 11 g                    Ch:25 g

Sütőtök krémleves:

  • 150 g sütőtök
  • 20 g vöröshagyma (fél fej)
  • egy kiskanál tökmagolaj
  • só, friss citrom leve
  • egy ujjnyi gyömbér

A darabokra vágott, kimagozott sütőtököt megsütjük, majd pürésítjük. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a pürésített sütőtököt, majd hozzáadjuk a citrom levét és egy csipet sót. Egy kb. 3 cm-es gyömbérdarabot a levesbe reszelünk. Amikor kellőképpen megpuhul, levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk a levest.

En.: 174 kcal              Fehérje: 2,5 g            Zsír: 6 g                   Ch26,5 g

Vélemény, hozzászólás?