Cékla a tányéron

Cékla a tányéron

Céklás Brownie:

(egy nagy tepsihez, kb. 20 kocka)

  • 500 g főtt, reszelt cékla
  • 80 g vaj
  • 200 g étcsoki (steviás)
  • 100 g zabliszt + 3 evőkanál kakaópor
  • 200 g stevia-eritrit
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só

A megfőzött céklát gumikesztyűben lereszeljük és még langyos állapotban összeturmixoljuk a vajjal és az aprított steviás étcsokoládéval. A 3 tojást szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a stevia-eritrittel és egy csipet sóval turmixoljuk, majd a céklás masszához forgatjuk. Végül belekeverjük a 3 evőkanál natúr kakaóporral összeforgatott zablisztet és a tojásfehérjehabot is. 160 fokra előmelegített sütőben 2530 percig sütjük.

Teljes adag En.:  2473 kcal         Fehérje: 57 g           Zsír:  160 g          Ch:  190 g

20 kockából 1 db   En.:  124 kcal     Fehérje: 2,8  g    Zsír:  8 g             Ch:  9,5 g

Almás céklasaláta light mozarellával:

A céklát meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy összekockázzuk. Kissé megsózzuk. Az almát szintén lereszeljük vagy kisebb kockákra vágjuk, és a céklához keverjük. A tormát elkeverjük az olívaolajjal, majd alaposan összeforgatjuk vele a céklát. A light mozarella sajtot felkockázva hozzákeverjük.

Céklás-tormás szendvicskrém:

(nyersanyagok 2 főre)

  • 20 dkg zsírszegény túró
  • 150 g natúr joghurt
  • 2 teás kanál citromlé
  • 1 mokkás kanál csemege torma
  • 1 közepes cékla reszelve (kb. 200g)
  • díszítéshez fekete olajbogyók félbevágva-20g
  • egy csipet őrölt kömény
  • só (csak ha szükséges)


A hozzávalókat összekeverjük és teljes őrlésű kenyérre vagy Frazer Crispre kenjük, de beletölthetjük paprikába/paradicsomba is. A tetejét félbevágott fekete olajbogyókkal díszítjük. Kiváló reggelire vagy vacsorára. Cukorbetegek és fogyókúrázók ne felejtsék el kimérni a kenyéradagot.
 

En. (teljes adag): 334 kcal       Fehérje: 36 g       Zsír: 9 g            Ch: 26 g

En. (fél adag-1 főre): 167 kcal      Fehérje: 18 g      Zsír: 4,5 g      Ch: 13 g

Céklás töltött tojás:

  • 300 g cékla
  • 2 db tojás
  • 1 tk mustár
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt )

A céklát héjában megfőzzük (használhatunk konzerves céklát is, ha ecetes a mustár elhagyható). Hűlni hagyjuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, félbevágjuk és a sárgákat kivesszük. A tojás sárgákat, 4 fél tojásfehérjével és a céklával együtt, turmixban vagy botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a mustárt és sóval, borssal ízesítjük. Egy evőkanál segítségével megtöltjük a céklás krémmel a megmaradt, négy fél tojásfehérjét. A céklás krémet közvetlenül fogyasztás előtt kanalazzuk a fél tojásokba, máskülönben a tojásfehérje elszíneződhet. Ha marad céklakrém mellé kanalazzuk. Reggelire vagy vacsorára ajánlott, esetleg egy szelet tönkölyös kenyeret kínálhatunk mellé.

En.: 238 kcal              Fehérje: 15 g             Zsír: 10,5 g             Ch: 18,7 g

Gyömbéres-kókusztejes céklaleves:

(4 adaghoz)

  • 800 g cékla
  • 3 dl natúr (cukrozatlan) kókusztej
  • 1 dl natúr joghurt
  • 7-8 cm friss gyömbérdarab
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek. római kömény frissen törve
  • fekete kömény (ízlés szerint)
  • friss koriander
  • olívaolaj

A céklákat mossuk meg, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, alufóliával fedjük le és forró sütőben süssük héjastól puhára. Hűtsük, hámozzuk, majd daraboljuk fel. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük olajon, adjuk hozzá a cékladarabokat, forgassuk át az olajon, majd öntsük fel 8 dl vízzel vagy zöldséglével. Forraljuk fel. adjuk hozzá a fokhagymát, római köményt, kókusztejet, joghurtot, a reszelt gyömbért, botmixerrel krémesítsük. Sózzuk. Friss, vágott korianderrel, egy-egy tk. natúr joghurttal, fekete köménnyel szórva tálaljuk.

Egy adag: 14 g Ch

Vélemény, hozzászólás?