Céklás Brownie:
(egy nagy tepsihez, kb. 20 kocka)
- 500 g főtt, reszelt cékla
- 80 g vaj
- 200 g étcsoki (steviás)
- 100 g zabliszt + 3 evőkanál kakaópor
- 200 g stevia-eritrit
- 3 db tojás
- 1 csipet só
A megfőzött céklát gumikesztyűben lereszeljük és még langyos állapotban összeturmixoljuk a vajjal és az aprított steviás étcsokoládéval. A 3 tojást szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a stevia-eritrittel és egy csipet sóval turmixoljuk, majd a céklás masszához forgatjuk. Végül belekeverjük a 3 evőkanál natúr kakaóporral összeforgatott zablisztet és a tojásfehérjehabot is. 160 fokra előmelegített sütőben 2530 percig sütjük.
Teljes adag En.: 2473 kcal Fehérje: 57 g Zsír: 160 g Ch: 190 g
20 kockából 1 db En.: 124 kcal Fehérje: 2,8 g Zsír: 8 g Ch: 9,5 g
Almás céklasaláta light mozarellával:
A céklát meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy összekockázzuk. Kissé megsózzuk. Az almát szintén lereszeljük vagy kisebb kockákra vágjuk, és a céklához keverjük. A tormát elkeverjük az olívaolajjal, majd alaposan összeforgatjuk vele a céklát. A light mozarella sajtot felkockázva hozzákeverjük.
Céklás-tormás szendvicskrém:
(nyersanyagok 2 főre)
- 20 dkg zsírszegény túró
- 150 g natúr joghurt
- 2 teás kanál citromlé
- 1 mokkás kanál csemege torma
- 1 közepes cékla reszelve (kb. 200g)
- díszítéshez fekete olajbogyók félbevágva-20g
- egy csipet őrölt kömény
- só (csak ha szükséges)
A hozzávalókat összekeverjük és teljes őrlésű kenyérre vagy Frazer Crispre
kenjük, de beletölthetjük paprikába/paradicsomba is. A tetejét félbevágott
fekete olajbogyókkal díszítjük. Kiváló reggelire vagy vacsorára. Cukorbetegek
és fogyókúrázók ne felejtsék el kimérni a kenyéradagot.
En. (teljes adag): 334 kcal Fehérje: 36 g Zsír: 9 g Ch: 26 g
En. (fél adag-1 főre): 167 kcal Fehérje: 18 g Zsír: 4,5 g Ch: 13 g
Céklás töltött tojás:
- 300 g cékla
- 2 db tojás
- 1 tk mustár
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt )
A céklát héjában megfőzzük (használhatunk konzerves céklát is, ha ecetes a mustár elhagyható). Hűlni hagyjuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, félbevágjuk és a sárgákat kivesszük. A tojás sárgákat, 4 fél tojásfehérjével és a céklával együtt, turmixban vagy botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a mustárt és sóval, borssal ízesítjük. Egy evőkanál segítségével megtöltjük a céklás krémmel a megmaradt, négy fél tojásfehérjét. A céklás krémet közvetlenül fogyasztás előtt kanalazzuk a fél tojásokba, máskülönben a tojásfehérje elszíneződhet. Ha marad céklakrém mellé kanalazzuk. Reggelire vagy vacsorára ajánlott, esetleg egy szelet tönkölyös kenyeret kínálhatunk mellé.
En.: 238 kcal Fehérje: 15 g Zsír: 10,5 g Ch: 18,7 g
Gyömbéres-kókusztejes céklaleves:
(4 adaghoz)
- 800 g cékla
- 3 dl natúr (cukrozatlan) kókusztej
- 1 dl natúr joghurt
- 7-8 cm friss gyömbérdarab
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 ek. római kömény frissen törve
- fekete kömény (ízlés szerint)
- friss koriander
- olívaolaj
A céklákat mossuk meg, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, alufóliával fedjük le és forró sütőben süssük héjastól puhára. Hűtsük, hámozzuk, majd daraboljuk fel. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük olajon, adjuk hozzá a cékladarabokat, forgassuk át az olajon, majd öntsük fel 8 dl vízzel vagy zöldséglével. Forraljuk fel. adjuk hozzá a fokhagymát, római köményt, kókusztejet, joghurtot, a reszelt gyömbért, botmixerrel krémesítsük. Sózzuk. Friss, vágott korianderrel, egy-egy tk. natúr joghurttal, fekete köménnyel szórva tálaljuk.
Egy adag: 14 g Ch