Újra itt a medvehagyma szezonja! Március elejétől áprilisig gyűjthetőek be erősen fokhagymaillatú ízletes medvehagymák. Fontos, hogy levele külsőre megtévesztően hasonlít a gyöngyvirág, valamint az őszi kikerics levelére. Mivel mindkét növény mérgező, ha összekeverjük őket a medvehagymával, az súlyos rosszullétet okozhat, főleg gyerekeknél életveszélyes. Védett növény, csak a levelei gyűjthetők, abból is maximum 1 kg/fő, a hagymák kiásása szigorúan tilos. A a nedves, árnyas területeket kedveli, ezért főleg tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána. Érdemes a főutaktól távol lévő leveleket gyűjteni.
Gyógyhatása és vitamintartalma egyaránt jól jön szervezetünknek. Csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, kiváló a felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is. Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban – természetes úton méregtelenít. Gazdag vasban és C-vitaminban.
Mit készítsünk belőle, ha már unalmas a medvehagymás pogácsa?
Medvehagymás borsópüré:
(4 adag)
- 500 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- csipet só
- 2 evőkanál zsírszegény túró
- 6 db medvehagymalevél
- 1 evőkanál olívaolaj
- frissen őrölt bors
A zöldborsót megpároljuk, ezután leszűrjük, jeges vízbe tesszük, hogy megőrizze élénkzöld színét. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Pár evőkanálnyit félreteszünk, a többit botmixerrel lepürésítjük a túróval, a megtisztított medvehagymával, az olívaolajjal, egy kevés sóval és borssal együtt. Végül hozzáforgatjuk a félretett borsószemeket. A borsópürét a tányérokba kanalazzuk, tönköly pászkával kiváló reggelire vagy vacsorára.
Medvehagyma krémleves:
(4 adag)
- 15 levél medvehagyma
- 3-4 szál vastagabb újhagyma
- 1 db fehérrépa
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 dl kókusztejszín
- 1 db tojás
- 100 g reszelt light trappista sajt (vagy más zsírszegény sajt)
- 40 g pörkölt mandulapehely
- csipet só
- ízlés szerint őrölt fehérbors
Az újhagymát és a fehérrépát felkarikázzuk, a medvehagyma levelek szárát eltávolítjuk, a leveleket feldaraboljuk. Olívaolajon megfuttatjuk a hagymát és a répát, majd hozzáadjuk a medvehagymát, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 1-1,5 liter vízzel, beletesszük a fűszereket, felforraljuk, majd kisebb lángon addig főzzük, míg a répa megpuhul. Botmixerrel összeturmixoljuk, lassan belecsurgatjuk a kókusztejszínben elkevert tojást (lassan, állandó keverés mellett, hogy a tojás össze ne ugorjon). Visszatesszük a tűzhelyre, átmelegítjük, de már nem forraljuk. Reszelt zsírszegény sajttal, pirított mandulapehellyel tálaljuk.
Medvehagymás-tojásos reteksaláta:
(4 adag)
- 6 db tojás
- 1 csokor retek
- 1,5 dl natúr joghurt
- 0,5 csokor medvehagyma
- 2 teáskanál mustár
- só
- bors
A megmosott, szobahőmérsékletű tojásokat
főzzük forrástól számítva 10 percig. Tegyük hideg vízbe, amikor kicsit
hűlnek, pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A retket karikázzuk fel a
medvehagymát pedig aprítsuk fel.
A natúr joghurtot keverjük össze a mustárral, majd sózzuk, borsozzuk ízlés
szerint.
A retket és a tojásokat tegyük egy tálba, öntsük le a joghurtos keverékkel, és
szórjuk meg medvehagymával. Tegyük a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek
összeérjenek.