Reform „Gabonás” receptek

Reform „Gabonás” receptek

Bulgur

A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon „török rizsnek” is nevezik, mivel a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni.

Tápértéke 100 g-ban: 342 kcal   Fehérje: 12 g   CH: 76 g    Zsír: 1,3 g   GI: **

Kuszkusz

A kuszkusz hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült, berber eredetű étel. Főleg az arab gasztronómiában, köretként használják, észak-afrikai, illetve a közel-keleti területeken.

Tápértéke 100 g-ban: 376 kcal   Fehérje: 13 g   CH: 77 g    Zsír: 0,6 g   GI: **

Hajdina

A hajdina Közép-Európába a középkorban a hódító mongol és török népek közvetítésével jutott el. Magas keményítő tartalmú magját a búzához hasonlóan fogyasztjuk. Gluténmentes. Kissé kesernyés ízvilágú, felhasználás előtt alaposan meg kell mosni, esetleg rövid időre beáztatni.

Tápértéke 100 g-ban: 350 kcal   Fehérje: 10 g   CH: 70 g    Zsír: 1 g   GI: **

Köles

A köles egy gluténmentes gabona, magas szénhidrát tartalma kenyérsütésre is alkalmassá teszi. Könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salakanyagoktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. 

Tápértéke 100 g-ban: 350 kcal   Fehérje: 10 g   CH: 70 g    Zsír: 1 g   GI: **

Gersli

A gersli, vagy más néven árpagyöngy nem más, mint hántolt és méret szerint osztályozott árpa. Magas rosttartalma miatt csökkenti a vér koleszterinszintjét, segíti az emésztést, szabályozza a gyomorsavtermelést, növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, nyugtatja az idegrendszert, elengedhetetlen a normális agy és szívműködéshez vízhajtó, bőrregeneráló hatású. Magas vitamin és ásványi anyag tartalmú gabonaféle: A-, B1-, B2-, B6-, E- vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, rezet, cinket, vasat tartalmaz.

Tápértéke 100 g-ban: 357 kcal   Fehérje: 9 g   CH: 78 g    Zsír: 1,4 g   GI: **

Quinoa

Dél-Amerikából származik, főleg Peru és Bolívia vidékein terem. Gluténmentes, ezért allergiások számára is fogyasztható. Nem gabonamag, a parajok és a céklák családjába tartozó növény. Annak ellenére, hogy Európában a magját fogyasztják, a levele is ehető. Több mint 120 fajta létezik belőle, a legismertebb a fehér, a vörös és a fekete verzió. A mag mellett létezik liszt és pehely is belőle. Főzés előtt le kell öblíteni, mert keserű lehet.

Tápértéke 100 g-ban: 376 kcal   Fehérje: 14,1 g   CH: 64 g    Zsír: 6 g   GI: **

Quinoa pizza

  • 3/4 bögre fehér quinoa
  • 1 doboz hummusz
  • 2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 1 kicsi cukkini
  • 2 db paradicsom
  • 1 bögre reszelt zsírszegény sajt
  • friss bazsalikom (télen lehet szárított)

A quinoát áztassuk be 3 bögre vízbe két órára, majd tegyük egy turmixba a 2 evőkanál vízzel, sütőporral, sóval és 2-3 evőkanál humusszal. Egy viszonylag sűrű masszát kell kapnunk. Ezt tegyük egy sütőlapra, és 1 cm vastagon egyengessük el tetszőleges formára. 200°C-os sütőben 15 perc alatt süssük aranysárgára. A tetejére kenjünk a hummuszból, majd szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal. A felkarikázott cukkinit és paradicsomot (vagy más választott zöldséget) halmozzuk rá, majd szórjuk meg zsírszegény sajttal, és mehet vissza a sütőbe 5-10 percre. Rengeteg variációban elkészíthető, kiváló ebédre egészségmegőrző, súlytartó étrendben.

Tabulé (Zöldséges bulgur saláta)

(4 adag)

  • 150 g  bulgur
  • 500 g paradicsom
  • 500 g uborka
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 csokor friss petrezselyem
  • fél citrom vagy lime leve
  • csipetnyi só, bors
  • egy kiskanál olívaolaj


A megmosott bulgurt egy teáskanál olajon pirítsuk le, majd dupla mennyiségű forró, sós vízzel kell öntsük fel. Ha félig puhára főtt, lefedve hagyjuk addig állni, amíg meg nem puhul.
Amíg a bulgur puhul, pucoljuk meg és kockázzuk fel az uborkát, az újhagymát vágjuk fel vékony karikákra, a paradicsomokat pedig vágjuk kisebb darabokra.  
Ha a bulgur elkészült, tegyük bele egy salátás tálba a zöldségekkel együtt, és keverjük össze. Locsoljuk meg a citrom vagy lime levével és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálalás előtt keverjük hozzá a felaprított petrezselymet. Ebédre ajánlom egészségmegőrző, súlytartó étrendben.

Zöldséges quinoasaláta

(1 adag)

  • 40 g quinoa szárazon mérve
  • 120 g brokkoli
  • 50 g sütőtök
  • 50 g szemezett gránátalma
  • 20 g póréhagyma vagy retekcsíra
  • egy csipet tengeri só
  • egy teáskanál olívaolaj

A quinoát öblítsük át, majd tegyük fel főni kétszeres mennyiségű sós vízbe. Főzzük míg megdagadnak és kinyílnak az apró szemek. Közben a brokkolit szedjük apró rózsákra, blansírozzuk (főzzük roppanósra hagyva) sós vízben, szűrjük le, keverjük el quinoával. A kockázott sütőtököt pirítsuk le és ezt is keverjük a quinoához. Ha kihűlt, keverjük hozzá a gránátalma szemeket és a csírát is.

Kölesrudi

  • Fél bögre köles
  • 2 bögre víz
  • stevia
  • egy citrom leve
  • vanília aroma
  • 70 %-os kakaótartalmú steviás étcsokoládé
  • 0,3 dl kókusztejszím (Cocomas)

A kölest jól megmossuk, és vízzel megfőzzük. Összeturmixoljuk, majd langyosra hűtjük.  Jön bele egy citrom leve, stevia, pár csepp vanília aroma. Összekeverjük, és pár órára a hűtőbe tesszük. Kicsi rudakat formázunk belőle. Zsírpapírra tesszük, majd olvasztott csokival bevonjuk (a csokoládét kókusztejszínnel olvasztjuk). Egészségmegőrző, súlytartó étrendben ajánlom.

Kakaós kuszkuszsütemény

  • 1 bögre kuszkusz
  • 1,5 bögre kókuszital
  • 1 evőkanál lenmag
  • 6 evőkanál stevia-eritrit 4:1
  • 4 ek. natúr kakaópor

A lenmagot egy kis pohárba rakjuk és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Néhány órán keresztül állni hagyjuk, majd ha már kocsonyás állagú lett a pohár tartalma, akkor leturmixoljuk. Közben a kuszkuszt felöntjük másfélszeres mennyiségű forró kókuszitallal és 10 percig hagyjuk lefedve, hogy magába szívja a folyadékot. Ezt követően ízesítjük 3 evőkanál stevia-eritrittel és hozzákeverjük a leturmixolt lenmagot. A kész masszát egy tortaformába rakjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Közben a kakaóport és a maradék stevia-eritritet összekeverjük egymással. Miután a kuszkuszos tészta kihűlt, egyenletesen megszórjuk a stevia-eritrites kakaóval. Fogyasztás előtt néhány órára érdemes hűtőbe tenni a süteményt. Egészségmegőrző, súlytartó étrendben ajánlom.

Hajdinapalacsinta friss eperrel

(10 -12 db palacsintához)


  • 1 bögre hajdinaliszt
  • 1/4 bögre teljeskiörlésű tönkölyliszt
  • 2 evőkanál sütőpor
  • pár csepp vanília aroma
  • 1 bögre zabital
  • 2 evőkanál olaj + kevés a sütéshez
  • folyékony stevia ízlés szerint
  • 10 db közepes eper, hosszában felszeletelve + 5-6 szem a tálaláshoz (vagy más friss bogyós gyümölcs)

Egy tálban keverjük össze a liszteket, sütőport. Egy másik tálban keverjük össze a zabtejet, olajat, vaníliát és steviát. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és keverjünk robotgéppel sima tésztát belőle. Tegyük bele az eperszeleteket is és óvatosan keverjük meg. Hagyjuk néhány percet állni, amíg a serpenyőt egy teáskanálnyi olajjal felmelegítjük. Kisebb adagot kanalazunk a palacsinta tésztából a serpenyőbe. Közepes lángon sütjük az egyik oldalát, amíg aranybarna lesz. Megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük 2-3 percig. Tálaljuk egy kevés friss eperrel megszórva. Kínálhatjuk más friss bogyós gyümölccsel vagy házi készítésű cukormentes lekvárral is. Egészségmegőrző, súlytartó étrendben ajánlom.

Vélemény, hozzászólás?