Van olyan, aki nem szereti a finom friss illatos epret?! Biztosan nincs! Antioxidánsokban kimondottan gazdag, emellett C vitamint, káliumot, magnéziumot, biotint és élelmi rostokat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával mérsékelhető a koleszterin szint, és megelőzhető az érfalak károsodása. A benne található fitonutriensek gyulladáscsökkentő hatásúak, jótékonyan hatnak a krónikus gyulladásokra. Az egyik legalacsonyabb fruktóz tartalmú gyümölcs, így cukorbetegek és fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják.
Tápértéke 100 g-ban: 32 kcal 0,7 g fehérje 0,3 g zsír 5 g ch
Készülhet belőle aszalvány, leves, krém, smoothie, fagylalt, saláta… Én minden évben készítek saját cukormentes, steviás eperlekvárt, télen nagyon jólesik felbontani egy-egy üveggel, ha már unalmas az alma. Fogyasztható natúr joghurtba keverve, zabkása tejére, túrókrémhez vagy csak úgy magában kanállal J
Könnyű eperkrém:
(2 adag)
- 4 dl növényi ital (pl.zabital)
- 300 g eper
- 40 g étkezési keményítő
- ízlés szerint stevia csepp
- 1 teáskanál vanília-kivonat
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, feldaraboljuk, majd a növényi itallal, az étkezési keményítővel, a vaníliával és az édesítővel turmixgépben simára, csomómentesre mixeljük. Sűrű szűrőbe öntve átszűrjük, hogy a magoktól megszabaduljunk, majd egy lábasba öntjük, és tűzre téve, alacsony hőfokon, kézi habverővel folyamatosan kevergetve néhány perc alatt sűrűre, krémesre főzzük. Az eperkrémet poharakba, tálkákba vagy kelyhekbe öntjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük, hogy kellően megdermedjen és frissítően hideg legyen. Ízlés szerint friss eperrel tálaljuk, de akár megszórhatjuk ropogós granolával, mandulával vagy díszíthetjük citromfűvel.
Epres-sajtos saláta:
(4 adag)
- 500 g eper
- 100 g bébispenót
- 1 marék rukkola
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél lime leve
- csipet só
- frissen őrölt bors
- 100 g fetasajt
- 1 marék dióbél (elhagyható)
A megmosott epret kicsumázzuk, és leitatjuk róla a vizet. A leszárazott spenótot, valamint a rukkolát megmossuk és jól lerázzuk, majd a leveleket falatnyi darabokra tépjük. A dresszinghez 150 g epret pürésítünk az olívaolajjal és a lime lével, majd ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. A maradék epret nagyság szerint félbevágjuk vagy negyedeljük. A sajtot felkockázzuk. A feldarabolt epret egy nagy tálban óvatosan összeforgatjuk a spenóttal, a rukkolával, a sajttal és a dresszinggel. A salátát adagonként tányérokra halmozzuk, megszórjuk dióbéllel. (Fogyni vágyók a diót hagyják ki.)
Eper-rebarbara smoothie:
(2 adag)
- 250 g eper
- 150 g rebarbara
- stevia csepp ízlés szerint
- fél citrom leve
- szóda (ízlés szerint, attól függően, hogy hígabbra, vagy sűrűre szeretnénk az italt)
- 34 levél friss bazsalikom
Az epret és a rebarbarát mossuk, majd tisztítsuk meg és a többi hozzávalóval együtt öntsük a turmixgép tartályába és turmixoljuk simára. Hűtsük le és úgy fogyasszuk.