Vitamin és ásványianyagtartalmuk kiemelkedő: A, C és E vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, kobalt, cink, klorofil természetes formában vannak jelen, így a szervezet könnyen fel tudja használni. Aki nem tudja megenni egymagában a nyers csírákat, az megteheti, hogy kevés hidegen sajtolt olajban áztat be zöldfűszereket és azzal keveri össze. Ételek mellé is kiváló salátába, zöldturmix vagy zöldségkrém tetejére szórva.
Csíráztatás házilag
- A csíráztatáshoz szükséges magot beszerezhetjük bioboltban, de akár nagyobb áruházak polcain is megtalálhatók. A legnépszerűbbek borsó, brokkoli, búza, lucerna, retek, vöröshagyma, vöröshere, mungóbab.
Hozzávalók:
- mag (tetszés szerint)
- egy műanyag tál
- egy konyhai szűrő
- + víz
A magokat áztassuk be. Egyszerre annyi magot tegyük, amennyi egy szűrő alján egy elfér.
Lehet kilyuggatott műanyag ételdobozt használni vagy csíráztató edényt vásárolni, de a legegyszerűbb és legolcsóbb egy egyszerű szűrő és alá egy edény, amibe víz kerül.
A szűrő alján igazgassuk el egy rétegben a magokat. Ha fedik egymást, könnyen bepenészednek.
A szűrőt rakjuk az edény fölé, hogy a párolgó víz nedvesen tartsa a magokat. A lényeg, hogy nem szabad sem kiszáradnia, de vízben állnia sem.
Az edényt nem kell sötét helyre vagy hűtőbe rakni, egyszerűen tegyük ki a konyhaasztalra vagy pultra. Ha nagyon tűző napfény esne rá, akkor egy műanyag tányérral letakarhatjuk, hogy a nedvességtartalma ne párologjon el túl gyorsan.
A fejlődő csírákat időközönként át kell mosni. Általában elég napi kétszer, reggel és este.
A csíráztatási időt kb. 3-4 nap. A csírákat hőkezelés nélkül fogyasszuk a reggeli-vacsorai salátába.
Lucerna csíra:
- Magas mangán tartalma miatt csökkentheti a vércukorszintet.
- Segít az izületi gyulladásoknál, reumánál, gyomorfekélynél.
- Szoptatós anyáknál tejserkentő. Erősítő, serkentő hatású.
- A benne lévő fitoösztrogéneknek köszönhetően segít pl. a mellrák kialakulásának megakadályozásában.
Zsázsa csíra:
- 80%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, jelentősége a szív- és érrendszeri betegségeknél van.
- Megelőzhető a szívinfarktus rendszeres fogyasztásával. Magas E-vitamin tartalma értágító, alvadás gátló hatású. Késlelteti az oxidáció miatti öregedést.
- Vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású.
- Enyhíti a lábikra görcsöket.
Mustár csíra:
- Gyógyhatása hasonló a retek csíráéhoz. Alkalmas epe és májbántalmak, emésztési panaszok, bélbántalmak, székrekedés, felfúvódás ellen.
- Jó hatású isiásznál, bőrkiütéseknél. Serkentő, stimuláló.
- Oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést.
- Stimulálja az izzadást, ami lázcsökkenéshez, illetve megfázás és influenza gyógyulásához vezet.
Vöröshagyma csíra:
- Természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat
- Minden penészesedésnek, gombásodásnak ellenáll.
- Gazdag klorofilban, megújítja a vért.
- Nyálkaoldó allicin tartalmával gyógyítja a náthát. Nyálkaürítésre készteti a tüdőt. Antiszeptikus, vírus-, gomba-, élősködő-, protozoon, mikrobaölő és izzasztó hatású.
Lencse, borsó, babfélék csírája:
- Jó a szívnek, csökkenti az LDL koleszterint.
- Magas a rosttartalmuk, csökkentik a vérnyomást.
- Szabályozzák az inzulinelválasztást, fokozatosan emelik a vércukorszintet
- A bennük lévő ligázok és proteáz inhibitorok rákblokkoló anyagok.
- Pajzsmirigy alulműködés esetén nem javasolt
Napraforgó csíra:
- Magas foszfor és kalcium tartalma fontos a fogaknak, csontoknak
- Jódot tartalmaz, mely a pajzsmirigyhormon alkotó része, valamint elengedhetetlen az idegműködéshez.
- Magnéziumot tartalmaz az izom-, az agy-, a tüdőszövetek működéséhez.
Búzacsíra:
- Gátolja a rákos sejtek életben maradását.
- Tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, potencianövelő, hurutoldó.
- Gyulladás gátló, baktériumölő hatású, segíti az emésztést.
- Egyensúlyba tartja a vérnyomást.
- Segíti a vér oxigénellátását.
- Antioxidáns