Biocsírák, az élő vitaminbombák

Biocsírák, az élő vitaminbombák

Vitamin és ásványianyagtartalmuk kiemelkedő: A, C és E vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, kobalt, cink, klorofil természetes formában vannak jelen, így a szervezet könnyen fel tudja használni. Aki nem tudja megenni egymagában a nyers csírákat, az megteheti, hogy kevés hidegen sajtolt olajban áztat be zöldfűszereket és azzal keveri össze. Ételek mellé is kiváló salátába, zöldturmix vagy zöldségkrém tetejére szórva.

Csíráztatás házilag

  • A csíráztatáshoz szükséges magot beszerezhetjük bioboltban, de akár nagyobb áruházak polcain is megtalálhatók. A legnépszerűbbek borsó, brokkoli, búza, lucerna, retek, vöröshagyma, vöröshere, mungóbab.

Hozzávalók: 

  •           mag (tetszés szerint)
  •           egy műanyag tál
  •           egy konyhai szűrő
  •          + víz

A magokat áztassuk be. Egyszerre annyi magot tegyük, amennyi egy szűrő alján egy elfér.

Lehet kilyuggatott műanyag ételdobozt használni vagy csíráztató edényt vásárolni, de a legegyszerűbb és legolcsóbb egy egyszerű szűrő és alá egy edény, amibe víz kerül.

 A szűrő alján igazgassuk el egy rétegben a magokat. Ha fedik egymást, könnyen bepenészednek.

A szűrőt rakjuk az edény fölé, hogy a párolgó víz nedvesen tartsa a magokat. A lényeg, hogy nem szabad sem kiszáradnia, de vízben állnia sem.

Az edényt nem kell sötét helyre vagy hűtőbe rakni, egyszerűen tegyük ki a konyhaasztalra vagy pultra. Ha nagyon tűző napfény esne rá, akkor egy műanyag tányérral letakarhatjuk, hogy a nedvességtartalma ne párologjon el túl gyorsan.

A fejlődő csírákat időközönként át kell mosni. Általában elég napi kétszer, reggel és este.

A csíráztatási időt kb. 3-4 nap. A csírákat hőkezelés nélkül fogyasszuk a reggeli-vacsorai salátába.

Lucerna csíra:

  •         Magas mangán tartalma miatt csökkentheti a vércukorszintet.
  •         Segít az izületi gyulladásoknál, reumánál, gyomorfekélynél.
  •         Szoptatós anyáknál tejserkentő. Erősítő, serkentő hatású.
  •        A benne lévő fitoösztrogéneknek köszönhetően segít pl. a mellrák kialakulásának megakadályozásában. 

Zsázsa csíra:

  •     80%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, jelentősége a szív- és érrendszeri betegségeknél van.
  •       Megelőzhető a szívinfarktus rendszeres fogyasztásával. Magas E-vitamin tartalma értágító, alvadás gátló hatású. Késlelteti az oxidáció miatti öregedést.
  •         Vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású.
  •         Enyhíti a lábikra görcsöket.

Mustár csíra:

  •     Gyógyhatása hasonló a retek csíráéhoz. Alkalmas epe és májbántalmak, emésztési panaszok, bélbántalmak, székrekedés, felfúvódás ellen.
  •          Jó hatású isiásznál, bőrkiütéseknél. Serkentő, stimuláló.
  •          Oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést.
  •       Stimulálja az izzadást, ami lázcsökkenéshez, illetve megfázás és  influenza gyógyulásához vezet.

Vöröshagyma csíra:

  •           Természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat
  •           Minden penészesedésnek, gombásodásnak ellenáll.
  •            Gazdag klorofilban, megújítja a vért.
  •          Nyálkaoldó allicin tartalmával gyógyítja a náthát. Nyálkaürítésre készteti a tüdőt. Antiszeptikus, vírus-, gomba-, élősködő-, protozoon, mikrobaölő és izzasztó hatású.

Lencse, borsó, babfélék csírája:

  •           Jó a szívnek, csökkenti az LDL koleszterint.
  •          Magas a rosttartalmuk, csökkentik a vérnyomást.
  •      Szabályozzák az inzulinelválasztást, fokozatosan emelik a vércukorszintet
  •         A bennük lévő ligázok és proteáz inhibitorok rákblokkoló anyagok.
  •          Pajzsmirigy alulműködés esetén nem javasolt

Napraforgó csíra:

  •          Magas foszfor és kalcium tartalma fontos a fogaknak, csontoknak
  •          Jódot tartalmaz, mely a pajzsmirigyhormon alkotó része, valamint elengedhetetlen az idegműködéshez.
  •     Magnéziumot tartalmaz az izom-, az agy-, a tüdőszövetek működéséhez.

Búzacsíra:

  •          Gátolja a rákos sejtek életben maradását. 
  •        Tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, potencianövelő, hurutoldó.
  •          Gyulladás gátló, baktériumölő hatású, segíti az emésztést.
  •          Egyensúlyba tartja a vérnyomást.
  •          Segíti a vér oxigénellátását.
  •          Antioxidáns

Vélemény, hozzászólás?