Az őszi-téli szezon csemegéje a GESZTENYE

Az őszi-téli szezon csemegéje a GESZTENYE

A gesztenye 100 grammonként 167 kcal energiát, 4,8 g fehérjét, 1,5 g zsírt , 33 g szénhidrátot, 2,8 g rostot, 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort tartalmaz. Ezek az ásványianyag- értékek is a legtöbb gyümölcshöz képest kimagaslóak, ami csak részben tudható be a többi gyümölcsénél magasabb szárazanyag tartalomnak.

Zsiradékot a gesztenye és a gesztenyemassza, -püré csak nyomokban, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz, ellenben nyersrosttartalma magas, ennek is az ún. élelmirost hányada jelentős. Ezek a táplálékban lévő emészthetetlen poliszaharidok, melyek az emésztő enzimek hatásával szemben ellenállóak. A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszaharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak. Élettani hatásuk szerteágazó, a vízben oldhatatlan (pl. cellulóz) összetevők többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője.

Kedvező tulajdonságai a feldolgozás során sem változnak számottevően. Semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz, így glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

A gesztenyét szeptember végétől egészen január-februárig megtalálhatjuk a boltok polcain a piacokon, ilyenkor érdemes frissen vásárolni. Tapintásra kemény darabokat válasszunk, és otthon hideg, párás helyen tároljuk (pl. pincében, kamrában), mert könnyen kiszáradnak.

A hűtőszekrény zöldséges fiókjában a gesztenye több hónapig eltartható, de a tél vége felé nem árt ellenőrizni, mert megpenészedhet. Vízbe dobva ellenőrizhetjük, hogy jó-e még: a felúszó szemeket ki kell dobni. A nemesebb fajták hamarabb romlanak.

Gesztenyés ételek készítéséhez már egész évben vásárolhatunk konyhakész – megfőzve, hámozva szemenként vagy natúr masszának lefagyasztott – gesztenyét.

Íme néhány tipp a gesztenye elkészítéséhez:

Édes sütemények és desszertek készítéséhez találjuk a legtöbb receptet, pedig a gesztenye remek húspótló, jól illik vadhúsokhoz és különféle káposztás ételekhez, köretként helyettesítheti a burgonyát, továbbá zöldséges és gyümölcssaláták gazdagítására is kiváló.

Sült gesztenye házilag:

Az átválogatott gesztenyére öntsünk annyi hideg vizet, hogy ellepje, és hagyjuk ázni legalább 1 órát vagy egész éjszaka. Másnap a leszűrt szemeket törölgessük át, és egy éles késsel készítsünk kereszt alakú bemetszést a domború oldalukra úgy, hogy csak a barna héjat vágjuk át. A szemeket tegyük egy tepsibe a vágott oldalukkal felfelé, majd süssük a 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig, amíg a héjak felpöndörödnek. Közben időnként rázogassuk meg. Frissen, melegen a legfinomabb!

Kókusztejszínes gesztenyekrémleves:

Szobahőmérsékleten olvasszunk ki 25 dkg fagyasztott natúr gesztenyemasszát, majd lazítsuk fel 2 dl kókusztejszínnel és melegítsük össze 5 dl zöldségleves alaplével. Ízesítsük csipetnyi sóval és reszelt szerecsendióval, végül tálaljuk pirított gesztenyedarabokkal díszítve.

Gesztenyés sütőtökleves:

Pároljunk üvegesre 2 ek olajon 1 fej aprított hagymát, adjunk hozzá 20 dkg feldarabolt sült gesztenyét, és pirítsuk 3-4 percig. Forgassuk össze 1 kg apróra kockázott sütőtökbéllel, engedjük fel 6 dl zöldségleves alaplével, és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, kakukkfűvel. Főzzük puhára lassú tűzön kb. 20 perc alatt, majd törjük darabosra villával vagy pürésítsük botmixerrel.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Vélemény, hozzászólás?