Omlós-kajszis linzer:
(egy tepsihez)
?150 g búzaliszt
?150 g zabliszt
?200 g margarin
?80 g glicin
?1 db tojássárgája
?1 csipet só
?300 g magozott sárgabarack
A margarint a tojássárgájával, glicinel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a liszteket és a többi anyagot (pl.: só, vanillincukor, citromhéj, kakaópor). Összedolgozzuk a tésztát robotgéppel. Az összedolgozott tésztát lisztezett nyújtódeszkán átgömbölyítjük, téglalap alakúra formázzuk. Ha a tészta lágyabb, lisztezett tálcára helyezzük, és hűvös helyen vagy hűtőben pihentetjük.A tésztát kinyújtjuk a megfelelő vastagságúra, majd két lapra osztjuk.Az egyik lapot tepsire vagy sütőlemezre helyezzük, rárétegezzük a félbe vágott sárgabarackot, majd befedjük a másik linzer lappal.165 fokon, légkeverésen sütjük kb. 40 percig.Súlytartó, egészségmegőrző étrendben ajánlott.
?Mi az a glicin?
A glicin a természetben előforduló aminosav. Nem esszenciális, azaz ha nem lenne a táplálékunkban glicin, akkor is elő tudjuk állítani. A glicin főbb funkciói a szervezetünkben: számos fehérjében megtalálható, például a kollagén fő alkotórésze.
✔️Pozitív egészségügyi hatásai:- glicin hozzájárul a kollagéntermelés növeléséhez és a kollagén megfelelő hasznosulásához is. Feszesíti a szöveteket, hidratál, lassítja a bőr öregedését.• Segíti a nyugodtabb alvást, segít az energia szintjének emelésében és a fáradtság elleni küzdelemben• Szénhidrát és mellékíz mentes édesítő, hőálló, a cukorral nagyjából megegyező édesítő hatása van.A polialkoholokkal (pl.: xilit/nyírfacukor, maltit, eritrit) szemben nem okoz bélrendszeri problémákat senkinél.
❗De!
– Nem ajánlott krónikus vesebetegeknek és májbetegeknek
– Nem kalóriamentes 1 gramm glicin= 4,1 kcal (mint minden más fehérje)