Antioxidánsok szerepe az egészségünk megőrzésében

Antioxidánsok szerepe az egészségünk megőrzésében

Az antioxidánsok szerepe a szabadgyökök hatástalanítása, ezáltal az oxidatív stressz kivédése, végül az ebből eredő károsodások és betegségek kivédése.

Szabadgyökök a szervezet természetes anyagcsere folyamati során is keletkeznek, de bizonyos helyzetekben a szabadgyökök száma megnő. Ha a szervezet védekezőképessége gyengül és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni a szabad gyökök kifejtik káros hatásukat. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken.

A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között fehérjék működésképtelenné tételével, a DNS lánc károsításával – utóbbi folyamat daganatképződést is okozhat. Mindez ellen testük sejtjei számos természetes antioxidánst termelnek, de feltétlenül szükséges, hogy ezeket az anyagokat mi magunk is bevigyük a szervezetünkbe táplálkozásunk segítségével. Ezek az antioxidánsok együtt már egy igen erős védelmi vonalat képeznek a szervezetünkben.

Friss, és természetes körülmények között termett zöldségekben, minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a kívülről szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét. Készítsük ételeinket házilag, idényszerű alapanyagokból, kímélő konyhatechnológiát alkalmazva és kerüljük a feldolgozott, kész- félkész élelmiszereket, finomított szénhidrátokat, hevített és finomított zsiradékokat és a füstölt erősen sózott élelmiszereket.

Minél színesebb a salátánk, minél változatosabban fogyasztjuk a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, annál jobban támogatjuk immunrendszerünket!

Fontos, hogy a zöldségeket-gyümölcsöket nyersen, is fogyasszuk, hiszen Celsius 40 fok fölé hevítve a bioaktív anyagok, élő enzimek jelentős része inaktiválódik. A hevítési folyamatok során keletkezett salakanyagok a vérkeringéssel eljutnak a sejtekhez, ott felhalmozódnak. Ez anyagcserezavarokhoz vezethet, aminek egyenes következménye az elhízás, az emésztőszervi, kiválasztószervi és keringési problémák állandósulása, a test korai öregedése, majd idő előtti elhasználódása.

Antioxidánsban gazdagok:

  • A nyers, natúr ételek és gyümölcsök
  • A-vitamin (és elővitaminja, a béta-karotin), C-vitamin, E-vitamin
  • Bizonyos ásványi anyagok:

-Vas (fekete ribizli, cékla, sóska, paraj, belsőséges, tojás sárgája, vörös húsok)
-Szelén (marhahús, a vadhús, máj, teljes kiőrlésű gabonák, tenger gyümölcsei)
-Cink (sertéshús, hüvelyesek, halak)
-Q10 
-Réz (étcsokoládé, máj, hüvelyesek)
-Mangán (gabonafélék, dió, mogyoró, kesudió)
-Magnézium (keresztesvirágúak, teljes őrlésű gabonák zöld leveles zöldsékek-ruccola, sóska, spenót, madársaláta)

  • A többszörösen telítetlen zsírsavak, mint pl. az Omega 6 zsírsav és az Omega 3 zsírsav (hidegen sajtolt olajok-szőlőmagolaj, repceolaj)

Vélemény, hozzászólás?