Sütőben sült répás fasírt
(2 adag)
- 50 g sovány darálthús
- egy fej vöröshagyma
- 20 g zabkorpa (2 evőkanálnyi)
- 150 g sárgarépa (egy közepes répa)
- 1 kicsi tojás
- olívaolaj-kiskanálnyi
- 30 g apró szemű zabpehely (kb. 2 evőkanálnyi)
- só, bors, fűszerpaprika,
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
A zsírszegény darálthúst fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával. Belekeverjük az apróra vágott vöröshagymát, finomra reszelt sárgarépát, tojást és az apró szemű zabpelyhet. Az sütőpapírt lekenjük kevés olívaolajjal és rálapogatjuk a zöldséges fasírtot. 165 fokon 40 percig sütjük. Főzeléket, salátát vagy zöldségpürét kínálhatunk hozzá. A fasírt hús nélkül is elkészíthető, ebben az esetben előre megpároljuk a sárgarépát 200 g mennyiségben és utána reszeljük hozzá a többi összetevőhöz.
Brokkolis-répás barna rizs
(2 adag)
- 100 g barnarizs szárazon kimérve
- 150 g brokkoli
- 150 g sárgarépa
- vöröshagyma-közepes fej
- olívaolaj-egy evőkanál
- pici só, curry vagy kurkuma
A barnarizst háromszoros mennyiségű vízben 40-45 perc alatt enyhén sós vízben megfőzzük. A brokkolit puhára pároljuk. Kerámiaedénybe egy evőkanálnyi olajat teszünk, üvegesre pirítjuk rajta az aprított hagymát, majd ráöntjük a főtt rizst és tovább pirítjuk. Hozzákeverjük a sót, curry-t vagy kurkumát és a vékonyra reszelt répát. Ha jól megpirultak, óvatosan hozzáforgatjuk a párolt brokkolirózsákat is.
Céklás Brownie
(egy nagy tepsihez, kb. 20 kocka)
- 500 g főtt, reszelt cékla
- 80 g vaj
- 250 g megmaradt csoki
- 100 g zabpehelyliszt + 3 evőkanál kakaópor
- ízlés szerint cukor vagy glicin
- 3 db tojás
- 1 csipet só
A megfőzött céklát gumikesztyűben lereszeljük és még langyos állapotban összeturmixoljuk a vajjal és az aprított csokoládéval. A 3 tojást szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a steviával és egy csipet sóval turmixoljuk, majd a céklás masszához forgatjuk. Végül belekeverjük a 3 evőkanál natúr kakaóporral összeforgatott zablisztet és a tojásfehérjehabot is. 160 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.