A rebarbara a tavasz első hírnökeinek egyike, áprilistól júniusig tart a szezonja. A rebarbara ugyan zöldség, mégis gyümölcsként bánunk vele, általában süteményekben a legfinomabb. Eperrel például remek párost alkot ez a fanyar ízű növény. A rebarbarának nem a termését, nem is a levelét, hanem a szárát fogyasztjuk. Zsenge állapotban nyersen is ehető, de később a külső rétegét le kell hámozni és kisebb darabokra felvágni. A rebarbara már csak vitamintartalmánál fogva is nagyon egészséges: folsav (B11) forrás, továbbá magas a C és K-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálcium, kálium, cink és a vas. Bővelkedik antioxidánsokban, valamint élelmirost forrás is. Magas a víztartalma, így szuper szomjoltó. A rebarbarának nagyon alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, így fogyókúrázóknak is ideális. A rebarbarának számtalan felhasználási módja létezik, csinálhatunk belőle szörpöt, kompótot, lekvárt vagy mártást, tehetjük süteményekbe. Arra vigyázni kell, hogy a savanykás íze miatt ne cukrozzuk meg nagyon, mert akkor pont ellenkező hatást érünk el. Párosíthatjuk gyümölcsökkel, de jól illik hozzá a vanília, a fahéj és a gyömbér is. Elkészítésénél vigyázzunk, mert nagyon hamar szétfő.
Tápanyag tartalma 100 g-ban:
Energia: 17 kcal Fehérje: 0,6 g Zsír: 0,1 g Szénhidrát: 3,3 g GI:0
Cukormentes,
zablisztes rebarbarás-epres pite
Hozzávalók
egy 24 cm-es piteformához:
A tésztához:
- 250 g zabliszt
- 80 g margarin
- stevia édesítő ízlés szerint
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
- 1-2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 8-10 szál rebarbara
- 150 g eper
- 50 g apró szemű zabpehely
- stevia édesítő ízlés szerint
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Tegyük a zablisztet egy tálba, és adjuk hozzá a margarint és egy csipet sót, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a sütőport, a steviát, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Amennyiben túl száraz lenne, akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd csippentsük le az 1/3-át, és gyúrjuk mindkét tésztát gombóccá. Ezután csomagoljuk be fóliába a tésztagombócokat, majd tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára, hogy kellően lehűljenek.
Közben készítsük elő a tölteléket. A rebarbarát tisztítsuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Ízlés szerint adjunk hozzá steviát, őrölt fahajat, majd pár perc alatt főzzük puhára (vigyázzunk nehogy szétfőjön!!!). Amikor puhára főtt, szűrőkanállal szedjük ki, és hűtsük ki teljesen. Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd a nagyobbik tésztagombócot nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformát. Az apró szemű zabpelyhet pirítsuk meg kerámia serpenyőben, majd szójuk rá a pite aljára. Ezután pakoljuk rá a kihűlt rebarbarát és a feldarabolt epret. Nyújtsuk ki a kisebbik tésztagombócot is, majd vágjuk fel csíkokra. Ezután rácsozzuk be vele a pite tetejét.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd 180 fokon, légkeverésen süssük kb. 40 percig. A sütőből kivéve hagyjuk a formában teljesen kihűlni.
Súlytartó, egészség megőrző étrendben ajánlom.
Rebarbaraleves
4 adaghoz:
- 400 g rebarbara szár
- 200 g eper
- 1,5-2 dl görögjoghurt vagy kókusztejszín
- stevia
- citromfű
Pucoljuk meg a rebarbarát, szeleteljük fel, majd tegyük lábosba, öntsük fel 6-7 dl vízzel, édesítsük steviával, főzzük puhára. Öntsük hozzá a kókusztejszínt, vagy óvatosan hozzászoktatva görögjoghurtot. Turmixoljuk le az eperrel. Hűtsük le, hidegen tálaljuk. Citromfűvel és félbevágott eperdarabokkal díszíthetjük. Súlytartó és szálkásító étrendben egyaránt fogyasztható.
Rebarbara kompót
2 adag
- 300 g rebarbara (megpucolt és szeletelt)
- 1 db fahéjrúd
- 2 db citrom karika
- 3 dl víz
- stevia ízlés szerint
A vizet a steviával feltesszük melegedni. Hozzáadjuk a fahéjrudat és a citromkarikákat. Összeforraljuk és beletesszük a 1,5-2 centisre vágott rebarbaraszeleteket. Mérsékeljük a lángot, és lefedve kb. 7-10 percig főzzük. Ne kevergessük, mert akkor összetörik. A tűzről lehúzva, a levében hagyjuk kihűlni. Súlytartó és szálkásító étrendben egyaránt fogyasztható desszertként vagy uzsonnára.