A nagybátyám vékony, szikár ember volt, mint apai ágon mindenki. Ráadásul fizikai munkát is végzett, így meg volt róla győződve, hogy bármennyi „disznóságot” gond nélkül megehet. A változatosság kedvéért néha jól megpirult csirkebőrkével is színesítette az étrendjét. A szalonna, tepertőkrém, kolbász és oldalas mellé ritkán került zöldség vagy gyümölcs, mondván „minek az, attól nem lehet dolgozni, a férfi gyomrába a jó szaftos hús kell”. Noha a vérnyomása magas volt, mindent utósózott. Hétvégente még a sörözés, borozás is rendszeres volt a kollégákkal. 56 évesen halt meg szívinfarktusban. Előrehaladott érelmeszesedése volt. A történet szóról szóra igaz sajnos és nem ritka eset. Noha a nagybátyámnál a fő rizikótényezők közül csak néhány állt fenn—a telített zsírokban gazdag rostszegény étrend, a magas vérnyomás és a rendszeres alkoholfogyasztás-mégis végzetessé vált az egészségtelen életmód. Sokaknál viszont a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a krónikus stressz is hozzájárul ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri problémák valamelyike kialakuljon és fatális következményekkel járjon. Talán nincs is olyan család, ahol legalább egyvalaki ne szenvedne a szív- és érrendszeri betegségek valamelyikében.
A szívünk testünk motorja, az élet elsődleges mozgatórugója. A szív soha nem pihenhet meg.
Ha ennek az „élet-központnak” a működésében bármi hiba lép fel, az jelentősen rontja az életminőséget, súlyos betegségekhez vezet.
Egy 2019-es felmérés szerint Magyarországon a halálozások 49%-át, körülbelül 64-65 ezer haláleset írható a szív- és érrendszeri betegségek számlájára. De nem csak hazánkban, világszerte vezető halálokról van szó.
Íme egy ministatisztika a Magyarországon előforduló szív- és érrendszeri problémákról, azok százalékos eloszlásáról a KSH 2019-es egészségfelmérése alapján.*:
- Magasvérnyomás-betegség 30,9%
- Szabálytalan szívverés, szívritmuszavar, pitvar‑brilláció 8,3 %
- Szívkoszorúér-megbetegedés, angina 3,6 %
- Szívinfarktus vagy ennek krónikus következményei 2,2 %
- Agyvérzés vagy ennek krónikus következményei 2 %
- Egyéb szívbetegség 3,3 %
Az általános vélekedés szerint a férfiak körében gyakoribbak a szív koszorúér-betegségek, ám a hivatalos statisztikákat áttekintve jól látszik, hogy ez nem igaz. 65 éves kor felett a nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Annyi igaz, hogy a hölgyek esetében ritkábban válik súlyossá, halálos kimenetelűvé a probléma, mert a nők általában több figyelmet fordítnak az egészségükre, jobban betartják a javasolt életmód terápiát is.
Pedig az életmódnak kiemelkedő szerepe van mind a megelőzésében, mind a kezelésében. Ha tudatosan élünk, akkor akár el is kerülhetjük, de akkor sem késő életmódot váltani, ha már fennáll valamely szív- és érrendszeri probléma.
Szívbarát táplálkozás
A nem megfelelő étrend mind a koszorúér-betegség kialakulásában, mind lefolyásában fontos szerepet játszik.
A megelőzésben segíthet, ha az étrendünk bővelkedik friss és szezonális zöldségekben, gyümölcsökben. A bennük található vízoldékony rostok megkötik a koleszterin egy részét, amely így nem tud felszívódni, és a széklettel kiürül a szervezetből, ezáltal csökkenthető a rostokkal a vér koleszterin szintje. A magasabb rostbevitel mellé nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is társuljon, mert csak ezáltal tudják kifejteni kedvező hatásukat. Igyunk meg minden nap legalább 2-2,5 liter folyadékot!
Az étrend legyen zsírszegény, melyre figyeljünk mind a nyersanyagok kiválasztásánál, mind az ételek elkészítésénél. Csökkentsük az étrendben a feldolgozott húsok fogyasztását, válasszunk zsírszegényebb tejterméket és zsiradék hevítését nem igénylő konyhatechnikákat, mint például a forró levegős sütő (air fryer), kontakt grill, jénai tálban sütés vagy a gőzpároló edény. Fontos a transzzsírsavak csökkentése is az étrendben. Ezek a káros zsírsavak az emberi szervezetbe főként az élelmiszeripar által feldolgozott nyersanyagokból kerülnek. Számos gyorsétterem, látványpékség termékeiben fellelhetőek, valamint kekszek, chipsek formájában is elfogyasztjuk a tolerálható mennyiség többszörösét.
A szükséges zsiradék mennyiségét inkább hidegen sajtolt növényi olajokkal, tengeri halak telítetlen zsírsavaival, olajos magvak fogyasztásával fedezzük. Az omega-3 zsírsavak érrendszerre való jótékony hatása egyértelműen bizonyított. Mivel a zsírszegénység betartása miatt nehéz fedezni az omega-3 szükségletet, ezt Szárított alga olaj kapszula formájában is bevihetjük, mely állati eredetű összetevőktől mentes, növényi eredetű omega-3 forrást tartalmaz.
A nyomelemek közül a króm csökkenheti a testzsír százalékot. A króm javítja az inzulin hatását így befolyásolva a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserét. A táplálékkal, vízzel bevitt króm felszívódása sajnos nagyon csekély, mindössze 0,4- 2,8 százalék, így javasolt étrend kiegészítő formájában is pótolni. Fokozza a felszívódását a C-vitamin, oxálsav (spenótban, sóskában, rebarbarában, zellerben fordul elő természetes módon).
A szelén, mint létfontosságú nyomelem hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, így lassíthatja az öregedési folyamatokat, védi a szívet, gátolja a vérrögképződést, így csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát. Azoknak, akiknél a családban halmozottan fordult elő szív- és érrendszeri betegség vagy már átestek infarktuson, stoke-on, gyakorlatilag kötelező lenne a szelén pótlása. Magyarország termőföldjeinek nagy része szelénhiányos, így megbízható, minőségi étrend-kiegészítő formájában tudjuk fedezni a szükségletet.
Az algák valóságos „szuperfoodok”. Csökkentik a káros LDL koleszterin szintjét, csökkentik a vérnyomást, és növelik az erek rugalmasságát, elősegítik a vérképzést, összességében kardioprotektív hatásúak. A Best3Alga a 3 legegészségesebb algafajta jótékony tulajdonságait övözve támogatja a szívünk egészséges működését.
A só a benne lévő nátrium miatt emeli a vérnyomást. Ez nem jelenti azt, hogy az ételkészítés során ne használhatnánk egy-egy csipet sót, hogy íze legyen az ételnek! Nátrium bevitelünk 80%-a ugyanis a feldolgozott élelmiszerekből származik. Ilyenek például a sózott olajos magvak, a juhtúró, a sózott péksütemények, a sós kekszek és ropogtatni valók, a nátrium glutamátot tartalmazó ételízesítő porok, a kész- és félkész ételek, felvágottak, ömlesztett sajtok, bolti szószalapok. Az ásványvizek nátrium tartalma is sok esetben magas: érdemes elolvasni a termékcímkét!
Azok számára, akik már átestek az akut koronária szindrómán, szigorúbb étrendi előírások javasoltak. Ilyenkor az úgynevezett Ornish-életmód programot alkalmazzuk, ami a szigorú diéta mellett hangsúlyt fektet a rendszeres, de nem megerőltető testmozgásra és a stresszkezelésre is.
Szívbarát testmozgás
Nemcsak a jól összeállított étrend, hanem a rendszeres, hetente legalább 3-5 alkalommal 30 percig végzett testmozgás is csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, így csökkenti a stoke kockázatát. A fokozatosság elvét itt is tartsuk be: ha korábban nem sportoltunk vagy volt egy hosszabb kihagyás a mozgás terén, akkor lassan kezdjük el visszaépíteni a mindennapokba az edzést. Ha pedig nehezen döntünk, mi lenne a legmegfelelőbb mozgásforma, akkor feltétlenül keressünk fel legalább egy alkalommal gyógytornászt.
Szívbarát életvitel
2020 nyarán, mikor akut koronária szindrómán átesett páciensek több hetes rehabilitációs programjában vettem részt, mint dietetikus, meglepődve és szomorúan tapasztaltam, hogy a páciensek fele igen fiatal, 30-40 év közötti. A programban résztvevőknek ki kellett töltenie egy tesztet, ami a korábbi életmódbeli szokásaikat világította meg. Ebből az derült ki, hogy a rizikó tényezők közül mindegyiküknél legalább 3 tartósan fennállt, de egyetlen egy olyan rizikófaktor volt, ami mindannyiuknál nemtől, életkortól, testsúlytól függetlenül egyaránt hangsúlyozottan megjelent: a krónikus STRESSZ, valamint a szorongásra és depresszióra hajlamosító személyiségvonások. Talán éppen ez az, amin a legnehezebb változtatni.
Javasolt valamilyen relaxációs technikát elsajátítani és olyan természetes hatóanyagokat, vitaminokat tartalmazó étrend kiegészítőt alkalmazni, ami hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint a normál pszichológiai funkció fenntartásához. Ilyen készítmény a StresszOff komplex, ami magnéziumot, B 6-vitamint, orvosi citromfüvet, komlót, macskagyökeret is tartalmaz.
Élvezeti szerek; alkoholfogyasztás és dohányzás
Na de ki élvezi őket? A szívünk nem, az egészen biztos! Az egyetlen megoldás a cigaretta és az alkoholfélék teljes elhagyása az életünkből, ha valóban fontos a szívünk egészsége.
Felhasznált irodalom:
*Forrás: KSH. A 2019. évi Európai egészségfelmérés adatai alapján.