Miről szól a karácsony?

Miről szól a karácsony?

Újra itt a Karácsony, a szeretet ünnepe….Újra indul a lázas ajándékvásárlás, sütés-főzés. Sokszor az ünnepi előkészületek olyan nagy stresszt jelentenek, hogy Szentestére teljesen elveszik a Karácsony szelleme.

Tényleg arról szól ez az ünnep, hogy értelmetlen ajándékokkal halmozzuk el egymást? A mértéktelen lakomákról már nem is beszélve. Persze nincs azzal gond, ha szeretetünket finomságokkal is kifejezzük, de amennyiben a többfogásos menü kivitelezése egyetlen családtagra hárul és nem közös sütés-főzést jelent, bizony annak a bizonyos családtagnak az ünnepek végére már tele lesz a hócipője. A görcsös „megfelelni vágyás”, a tökéletes ünnepi menü megalkotása iránti törekvés végül megmérgezheti a meghitt hangulatot.

 „Kötelező” program végigenni a komplett menüsort a teljes rokonságnál is, majd jön a lelkiismeret-furdalás. A család egyik fele kajakómában nézi „Kevint” a tévé előtt, miközben a gyomorrontás tüneteivel küzd. A család másik fele pedig már azt tervezi lázasan, hogy fogja minél gyorsabban eltüntetni az összevett kilókat. A minél „hatékonyabb” módszereket keresve a legeszetlenebb fogyókúrákat is képesek kipróbálni, nem minden következmény nélkül. Sajnos sokaknál ez az ünnepi forgatókönyv, minden évben újra és újra és újra…Aki magára ismer és szeretne már kiszabadulni ebből az automatizmusból, annak szól ez a poszt.

Miért ne lehetne idén másképpen? Teremthetünk új hagyományt! Csak merjünk kilépni a komfort zónánkból. Nekünk kell megadni az irányt a következő generációnak, nekik az lesz a minta, amit mi mutatunk. Egy környezettudatos menü finom is lehet, sőt, akár jobb is, mint az unásig ismételt töltött káposzta. Egyszerűen a megszokásainkhoz ragaszkodunk foggal-körömmel, esélyt sem adva az új lehetőségeknek.

A valódi hagyomány amúgy sem (csupán) a gasztronómiában keresendő, hanem a szakrális tradícióban, ami örökérvényű. Jézus Krisztus misztériumán száraz kenyéren és vízen is meditálhatunk…

Ötletként ajánlom advent vasárnapjain megosztott karácsonyi menüsorom:

Előétel:

Kókuszitalos sárgarépa krémleves

Főétel:

  • Mozarellával töltött gomba
  • Hekk erdei gomba raguval
  • Zöldséges quinoasaláta
  • Narancsos kelbimbó

Desszert:

  • Kókuszkrémes hamis piskóta
  • Gesztenye szaloncukor

A recepteket a korábbi blogbejegyzések közt találjátok.

Vélemény, hozzászólás?