Ha szereted az újdonságokat, kipróbálnál új, finom ízeket
Ha környezettudatos vagy és szeretnél kicsit kevesebb állati eredetű tejterméket fogyasztani, színesítenéd, változatossá tennéd az étrendedet növényi italokkal
Ha olyan ételallergiád és/vagy ételintoleranciád van, ami miatt nem fogyaszthatsz állati eredetű tejet (például laktózintolerancia- tejcukor érzékenység, kazein allergia-tejfehérje érzékenység)
Ovo-vegetáriánus vagy vegán diétát követőknek
Ha olyan problémád, betegséged van, amely miatt kerülnöd kell a nagyobb mértékű tejfogyasztást (például vesebetegek)
A boltban kapható növényi italok sokszor tele vannak hozzáadott tartósítószerekkel, cukorral és egyéb, nem kívánatos összetevőkkel.
Ami otthon készül, az mindig, minden esetben egészségesebb és Te döntöd el mivel egészíted ki.
Az összetevőik szerint készülhetnek:
pálmafélékből: kókusz
gabonákból: rizs (barna rizs), zab, köles
álgabonából: quinoa, amaránt –általában más összetevővel keverve
szárazhüvelyesekből készült italok: szójabab, csicseriborsó
olajos magvakból: mandula, dió, mogyoró, kesudió, brazil dió, szezámmag
egyéb
Az, hogy kinek miből ajánlott elkészíteni, az egyénfüggő, érdemes szakemberrel megbeszélni.
Egészségmegőrző étrendben természetesen mindenki kedvére kísérletezhet! Ha már konkrét probléma áll fenn, amire terápiás étrendet kell betartani, akkor már nem mindegy milyen alapanyagot választunk.