Míg régen az adventi időszak fókuszában a békés elcsendesedés és a hálaadás volt, ma erről teljesen megfeledkezve a karácsony előtti időszak a felesleges tárgyak vásárlásáról és az ételek pánikszerű felvásárlásáról szól.
Csakis rajtunk múlik, hogy idén változtatunk-e ezen. A mennyiség helyett válasszuk a minőséget! Készítsünk szerényebb adagokat, ami valóban el is fogy. Legyünk ínyencek, vásároljunk kistermelőktől, amit csak lehet, és minél kevesebbet a nagyáruházakból.
Ha mégis hipermarketben vásárolunk, akkor:
– vigyünk magunkkal vászon szatyrot, kosarat
– ne egyesével csomagolt termékeket válasszunk
– részesítsük előnyben a helyi, szezonális, natúr termékeket
– ne vegyünk meg egy árut csupán azért, mert akciós, ha nincs rá szükségünk éppen
Beszéljük meg a családdal, ki mit enne szívesen. Ha rokonokhoz, barátokhoz is hivatalosak vagyunk ebédre-vacsorára, akkor azokra a napokra elég lehet egy könnyű leveset, salátát tervezni otthonra.
Ha marad a menüből, akkor osszuk el a család és a barátok közt, ha tartós, akkor tegyük bele ENNI ADOK DOBOZOK-ba a rászorulók számára. Ami nekünk felesleges, másnak akár életmentő lehet.
A konyhai maradékokat ne dobjuk rögtön a szemetese, amit csak lehet, hasznosítsuk újra!
Az egyik leggyakoribb ételmaradék a kenyér- és péksüteményfélék. Könnyen bepenészedhetnek, ilyenkor már sajnos nincs mit tenni. A megfelelően tárolt kiszárított kenyérfélét még számos módon felhasználhatjuk.
- Daráljuk le a száraz kenyeret, kitűnő házi morzsa lesz belőle
- Szikkadt zsemléből, kifliből készülhet melegszendvics, pirítós, mákos guba
- Kevesebb zsiradékkel sütött bundás kenyér
- Karácsonyról maradt kalácsból máglyarakás, kekszsüti
Maradék húsból:
- Fasírt, zöldségekkel kiegészítve
- Húspuding
- Zöldséges húsos ragu maradék hús
Az ünnepi levesből megmaradt zöldségeket felhasználhatjuk:
- Pürének vagy zöldségkrémnekextra fűszerrel, olívaolajjal
- Zöldséges-húsos ragunak
- Zöldség fasírtnak
- Zöldséges pitébe, sós muffinba
- Franciasaláta alapnak
- Burgonyahéjból burgonyachips készülhet légkeveréses sütőben
Sérült gyümölcsből, ami még nem romlott:
- gyümölcs-turmix
- gyümölcsleves
- gyümölcsmártás
- gyümölcsös pitetöltelék
- gyümölcssaláta
Vegyünk minőségi csokoládét!
A lapos, egyen ízű, szójalecitines Callebaut pasztillából készült csokik helyett kóstoljuk meg az igazán fenntartható, Bean to Bar csokoládékat. Ezeknél a finomságoknál a kakaóbabot méltányos áron vásárolja fel a csokoládé készítő mester egyenesen a kakaóbab farmertől és szinte valamennyi folyamatot a csokoládé manufaktúra végezi el. Így meg tudják őrizni az adott kakaóbab fajtára jellemző különleges ízjegyeket. Ezek a csokoládék jóval magasabb áron érhetőek el, de a csokoládé nem is napi fogyasztási cikk, hanem luxustermék.
Ha mégis túl sok csoki mikulást kapnak a gyerekek a rokonoktól, akkor készülhet belőle:
- házi sütésű keksz bevonata
- házi szaloncukor bevonata
- brownie
- házi forró csokoládé
A háziállatok is kivehetik a részüket a maradékok eltüntetésében. Azért óvatosan, bizonyos ételek veszélyesek lehetnek kiskedvenceink számára. Erről a következő blogbejegyzésben lesz szó részletesebben!