Karácsonyi ünnepek a környezet tudatosság jegyében

Karácsonyi ünnepek a környezet tudatosság jegyében

Míg régen az adventi időszak fókuszában a békés elcsendesedés és a hálaadás volt, ma erről teljesen megfeledkezve a karácsony előtti időszak a felesleges tárgyak vásárlásáról és az ételek pánikszerű felvásárlásáról szól.

Csakis rajtunk múlik, hogy idén változtatunk-e ezen. A mennyiség helyett válasszuk a minőséget! Készítsünk szerényebb adagokat, ami valóban el is fogy. Legyünk ínyencek, vásároljunk kistermelőktől, amit csak lehet, és minél kevesebbet a nagyáruházakból.

Ha mégis hipermarketben vásárolunk, akkor:

– vigyünk magunkkal vászon szatyrot, kosarat

– ne egyesével csomagolt termékeket válasszunk

– részesítsük előnyben a helyi, szezonális, natúr termékeket

– ne vegyünk meg egy árut csupán azért, mert akciós, ha nincs rá szükségünk éppen

Beszéljük meg a családdal, ki mit enne szívesen. Ha rokonokhoz, barátokhoz is hivatalosak vagyunk ebédre-vacsorára, akkor azokra a napokra elég lehet egy könnyű leveset, salátát tervezni otthonra.

Ha marad a menüből, akkor osszuk el a család és a barátok közt, ha tartós, akkor tegyük bele ENNI ADOK DOBOZOK-ba a rászorulók számára. Ami nekünk felesleges, másnak akár életmentő lehet.

A konyhai maradékokat ne dobjuk rögtön a szemetese, amit csak lehet, hasznosítsuk újra!

Az egyik leggyakoribb ételmaradék a kenyér- és péksüteményfélék. Könnyen bepenészedhetnek, ilyenkor már sajnos nincs mit tenni. A megfelelően tárolt kiszárított kenyérfélét még számos módon felhasználhatjuk.

  • Daráljuk le a száraz kenyeret, kitűnő házi morzsa lesz belőle
  • Szikkadt zsemléből, kifliből készülhet melegszendvics, pirítós, mákos guba
  • Kevesebb zsiradékkel sütött bundás kenyér
  • Karácsonyról maradt kalácsból máglyarakás, kekszsüti

Maradék húsból:

  • Fasírt, zöldségekkel kiegészítve
  • Húspuding
  • Zöldséges húsos ragu maradék hús

Az ünnepi levesből megmaradt zöldségeket felhasználhatjuk:

  • Pürének vagy zöldségkrémnekextra fűszerrel, olívaolajjal
  • Zöldséges-húsos ragunak
  • Zöldség fasírtnak
  • Zöldséges pitébe, sós muffinba
  • Franciasaláta alapnak
  • Burgonyahéjból burgonyachips készülhet légkeveréses sütőben

Sérült gyümölcsből, ami még nem romlott:

  • gyümölcs-turmix
  • gyümölcsleves
  • gyümölcsmártás
  • gyümölcsös pitetöltelék
  • gyümölcssaláta

Vegyünk minőségi csokoládét!

A lapos, egyen ízű, szójalecitines Callebaut pasztillából készült csokik helyett kóstoljuk meg az igazán fenntartható, Bean to Bar csokoládékat. Ezeknél a finomságoknál a kakaóbabot méltányos áron vásárolja fel a csokoládé készítő mester egyenesen a kakaóbab farmertől és szinte valamennyi folyamatot a csokoládé manufaktúra végezi el. Így meg tudják őrizni az adott kakaóbab fajtára jellemző különleges ízjegyeket. Ezek a csokoládék jóval magasabb áron érhetőek el, de a csokoládé nem is napi fogyasztási cikk, hanem luxustermék.

Ha mégis túl sok csoki mikulást kapnak a gyerekek a rokonoktól, akkor készülhet belőle:

  • házi sütésű keksz bevonata
  • házi szaloncukor bevonata
  • brownie
  • házi forró csokoládé

A háziállatok is kivehetik a részüket a maradékok eltüntetésében. Azért óvatosan, bizonyos ételek veszélyesek lehetnek kiskedvenceink számára. Erről a következő blogbejegyzésben lesz szó részletesebben!

Vélemény, hozzászólás?