A cukkini puffancs, vagy mondhatnám pitének is, egyszerűen megunhatatlan! Ezen a nyáron legalább annyira népszerű étel lett nálam mint a lecsóvariációk. Sós sütemény helyett kiváló egészséges alternatíva.
Kiváló ebédre párolt zöldséggel, salátával vagy főzelékkel. Hidegen is finom, gyors és kalóriaszegény étel. Hozzávalók: – 1 közepes cukkini lereszelve (én héjjal együtt szoktam felhasználni) – 1 csipet só, ízlés szerint bors – egy fej vöröshagyma reszelve – 3 gerezd fokhagyma reszelve – kb. 3-4 evőkanál zabliszt- annyit tegyünk hozzá hogy sűrű nokedli szerű állagot kapjunk) (- 1 tojás belekeverve, de ezt ki is lehet hagyni, helyettesíthetjük egy kanál, vízben kikevert útifűmaghéjjal, így vegán lesz az ételünk!)
A lereszelt cukkinit lesózzuk és ha már levet eresztett, alaposan kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a többi összetevőt is. Akkor jó, ha az állaga sűrű nokedlire hasonlít. Egy kis tepsibe sütőpapírt terítünk, kenőtollal vagy olajspray-el vékonyan olívaolajat kenünk rá és beleterítjük a masszát. Előmelegített légkeveréses sütőben 165 fokon kb. 40 percet sül, de érdemes figyelni mikor pirult meg a teteje.