Maradék mentő menüsor
A megmaradt húsból, zöldségből, csokimikulásból egész menüsor lehet összerakni, így nem kell a szemétben végezniük. Receptek a bejegyzésben!
A megmaradt húsból, zöldségből, csokimikulásból egész menüsor lehet összerakni, így nem kell a szemétben végezniük. Receptek a bejegyzésben!
Míg régen az adventi időszak fókuszában a békés elcsendesedés és a hálaadás volt, ma erről teljesen megfeledkezve a karácsony előtti időszak a felesleges tárgyak vásárlásáról és az ételek pánikszerű felvásárlásáról szól. Csakis rajtunk múlik, hogy idén változtatunk-e ezen. A mennyiség helyett válasszuk a minőséget! Készítsünk szerényebb adagokat, ami valóban el is fogy. Legyünk ínyencek, vásároljunk kistermelőktől, amit csak lehet, és minél kevesebbet a nagyáruházakból.
Advent eredete a 4. századik nyúlik vissza, ez a négy hét a keresztény kultúrkörben a karácsonyra való felkészülés, meghitt várakozás, ráhangolódás időszaka. Karácsony Jézus Krisztus eljövetelét és a Fény újjászületését jelképezi. Az adventi koszorún hétről hétre felgyulladó gyertyák is az égi fényességet szimbolizálják. A karácsonyi ünnepekhez számos étkezési rituálé is társult, melyek az évszázadok során folyamatosan alakultak, változtak.
A Mikulás eredettörténete szerteágazó, de talán a legtöbben a 3. században született Szent Miklóssal azonosítják, aki Myra városának püspöke volt. Egész életében a szegény gyerekeket segítette, tanította és a teljes vagyonát rájuk áldozta. Ezt a szép hagyományt őrizve szeretnék a szülőknek, nagyszülőknek ötletet, segítséget adni, hogyan készülhetünk a gyerekeknek egészséges meglepetéssel Mikulás napra!
November 14. a cukorbetegség világnapja. A diabétesz globális probléma, ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte. A betegségben érintettek száma rohamosan emelkedik, évente 7 millióval növekszik. A betegségnek több típusa létezik, ami viszont közös bennük, hogy a megfelelő étrend, a testmozgás, a rendszeres orvosi ellenőrzések, kezelések mellett az érintettek teljesértékű életet élhetnek, akár szövődményektől mentesen. A megelőzésben és a kezelésben is kiemekedő szerepe az étrendek.
A hűvös, nedves őszi-téli szezon beköszöntével egyre több a náthás, influenzás megbetegedés. A hideg és a szürkeség a hangulatunkra és a szervezetünkre is kihat. Nem árt ilyenkor támogatni testünk védelmi vonalát, az immunrendszert. A bejegyzésből kiderül, milyen ételek segíthetnek ebben! + egy recept
A stressz megelőzését, úgy ahogyan a kezelését is, mindenképpen holisztikusan érdemes megközelíteni. Fontos a megfelelő önismeret és megküzdési stratégiák elsajátítása. A helyes táplálkozás is segíthet a stressz megelőzésében és kezelésében is.
A dietetikai tanácsadáson megjelenő fiatal felnőttek zsírmájának oka egyértelműen a helytelen életmódból adódó túlsúly. Persze sok esetben a hétvégi bulik során elfogyasztott koktélok is rátesznek egy lapáttal a problémára, de ilyen fiatal életkorban nem alkoholos eredetű zsírmájról van szó. Az enyhe fokú zsírmáj kezelése elsősorban életmódváltással történik. Az étrendi terápia célja ilyenkor a máj tehermentesítése, a májsejtek védelme, regenerálása.
A nyári szezon gyümölcsei közül most a sárgabarackkal, vagy más néven kajszibarackkal hoztam egy desszert ötletet, amit súlytartó étrendben ajánlok!
Az életmódnak kiemelkedő szerepe van mind a megelőzésében, mind a kezelésében. Ha tudatosan élünk, akkor akár el is kerülhetjük, de akkor sem késő életmódot váltani, ha már fennáll valamely szív- és érrendszeri probléma.