A máj védelmében

A máj védelmében

Egyre fiatalabb életkorban jelennek meg dietetikai tanácsadáson zsírmáj diagnózisával. 20-as évek végén, 30-as éveik elején járó fiatalok.

Pedig a máj épségére érdemes odafigyelni, mert a szervezetünk anyagcsereközpontjáról van szó!

Íme néhány létfontosságú funkció, amit a májunk lát el, amennyiben megfelelően működik:méregtelenít, azaz gyógyszerek és egyéb toxikus anyagcseretermékek lebontását, kiválasztását végzi. Ezt a feladatát egyetlen csodaturmix sem helyettesítheti, viszont a máj méregtelenítését a helyes étrenddel és étrend-kiegészítőkkel támogatni tudjuk.

részt vesz a szénhidrát-anyagcserében: fenntartja a normális vércukorszintet úgy, hogy glikogént raktároz és alakít át szükség esetén.

részt vesz a fehérje-anyagcserében: aminosavakat és véralvadási faktorokat képez

részt vesz lipidanyagcserében (azaz zsíranyagcserében): zsírsavakat képez és bont le, koleszterint képez és választ ki, epesavat állít elő, vesz részt D- vitamin anyagcserében.

részt vesz a hormon anyagcserében: hormonokat alakít át és bont le. Többek között szteroid hormonokat, inzulint, ösztrogént.

tároló funkciókat lát el: A, D, B12vitamint, vasat, glikogént tárol.

A zsírmáj jelenség gyakori azoknál, akik rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak.  De azoknál is gyakori, akik csak alkalomszerűen vagy egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Utóbbi esetben az egészségtelen étkezés áll a háttérben.

A dietetikai tanácsadáson megjelenő fiatal felnőttek zsírmájának oka egyértelműen a helytelen életmódból adódó túlsúly. Persze sok esetben a hétvégi bulik során elfogyasztott koktélok is rátesznek egy lapáttal a problémára, de ilyen fiatal életkorban nem alkoholos eredetű zsírmájról van szó.

A túlzott alkoholfogyasztáson és magas testzsír százalékon túl állhatnak más tényezők a háttérben, úgy, mint az inzulinrezisztencia, az elhanyagolt 2-es típusú cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködés, nőgyógyászati eredetű problémák (például a PCOS), egyes felszívódási zavarok, bizonyos gyógyszerek hosszútávú szedése, vírusok (Hepatitis B, Hepatitis C), de ezek az összes májbetegség kisebb százalékáért tehetőek felelőssé.

A máj elzsírosodása mára népbetegséggé vált, hazánkban is több ezer embert érint. Egyes becslések szerint a felnőtt magyar lakosság negyedénél fennáll a probléma.

De mi történik pontosan, mikor azt mondjuk, hogy a máj „elzsírosodik”?

Mind a túlzott kalóriabevitel mind az alkohol nagy mértékben emeli a vér triglicerid szintjét, mely felhalmozódik a májsejtekben. A zsíros máj előbb-utóbb begyullad és az ép, működőképes májsejtek kötőszövetes átalakulása, pusztulása következik be. Ennek végstádiuma a súlyos májzsugor, ami már rákmegelőző állapot.

Mindez megelőzhető, ha még időben változtatunk az életmódunkon. Ha már kialakult enyhe fokú zsírmáj, az is visszafordítható a megfelelő diéta segítségével!

Hogyan lehet észrevenni, hogy valami nincs rendben a májaddal?

Enyhe fokú elváltozásnál a zsírmájnak még nincs szinte semmilyen tünete, ezért gyakran az éves rutin nagylabor során derül fény a kialakulóban lévő májproblémára. Itt érdemes megjegyezni, hogy 18 év felett mindenkinek erősen javasolt évente egy „rutin nagylabort” csináltatni, még akkor is, ha látszólag makkegészséges. Ez a tudatos megelőzés egyik fontos lépése.

Az enyhe fokú zsírmáj kezelése elsősorban életmódváltással történik. Az étrendi terápia célja ilyenkor a máj tehermentesítése, a májsejtek védelme, regenerálása.

10 + 1 tipp, ami a máj gyógyulását segíti, ha betartod:

  1. Válassz mindig zsírszegény alapanyagokat! Legyen szó akár tejtermékről, akár húsról, tudatosan az alacsonyabb zsírtartalmú, szálkásabb, fölözött verziót emeld le a polcról.
  2. Alkalmazz kevesebb zsiradékot igénylő konyhatechnikai eljárásokat, mint például forró levegős sütő (air fryer), gőzpároló edény, jénai tálban sütés, üvegfedős kerámiaserpenyő, agyagedény.
  3. Óvatosan a sóval és az erős fűszerekkel! Nem kell ízetlenül enned az ételeket, de nem boruljon meg a sótartó és a tüzes fűszerektől is tartózkodj. A friss vagy szárított, enyhébb zöldfűszerek, mint a petrezselyem, majoranna, lestyán, kakukkfű, vasfű viszont serkentik az emésztést, ezek bátran használhatóak.
  4. Fogyassz kevesebb feldolgozott húst! Az agyonsózott, füstölt, fűszeres, zsíros hentesáruk, mint a kolbász, hurka, szalonna, sonka és az ízfokozókkal, tartósítószerekkel kezelt vörösáruk, mint a virsli, párizsi, krinolin nem barátai a májadnak. Jobb, ha lecseréled őket értékesebb és egészségesebb fehérjeforrásokra.
  5. Fogyassz több zsírszegény fermentált tejterméket. Ezek májvédő hatású aminosavakat tartalmaznak, sokkal könnyebben emészthető fehérjeforrások, mint a húsok és ugyanúgy teljes értékűnek számítanak.  Jó, ha naponta szerepelnek az étlapodon.
  6. Kerüld az erősen puffasztó ételeket, mint például a szója, fejtett bab, csicseriborsó, lencse, sárgaborsó, nyers hagyma.
  7. Szigorúan TILOS minden alkohol. Ezen nincs mit szépíteni, direkt és azonnali májkárosító hatással bír valamennyi fajta.
  8. Fogyassz kisebb adagokat! Ne edd magad „degeszre”, kerüld a több fogásos ebédeket, késői vacsorákat.
  9. A szénhidrátok májvédő hatással rendelkeznek. Természetesen nem a cukros fánk és az olajban sült hasábkrumpli. Elsősorban a természetes cukrokat tartalmazó friss, szezonális, hazai gyümölcsök és zöldségfélék, és a magasabb rosttartalmú gabonák és álgabonák, mint a köles, hajdina, barnarizs, quinoa, tápiókagyöngy, ezekből készült pelyhek, tészták.
  10. Kerüld a tartósított, feldolgozott élelmiszereket, amennyire csak lehetséges. Nem egyszerű ezt betartani, mert ugye mennyivel egyszerűbb egy rohanós napon gyorsételt enni, mint piacozni, főzőcskézni, de hidd el, mégis megéri erre figyelni. A legjobb mindig a helyi, szezonális alapanyagokat választani, majd a fagyasztottat és csak az utolsó utáni a konzervált, feldolgozott étel, mint opció.

Tökéletes májkímélő ételek őszi szezonban például:

  • Zöldségleves gazdagon (húsmentesen)
  • Joghurtos sütőtök főzelék zsírszegény sajtból készölt ropogóssal
  • Zabpehlyes túrógombóc joghurt öntettel, friss őszibarackkal

Plusz egy tipp:

Segítsd a májat vitaminokkal és gyógynövényekkel!

A Máriatövisről már biztosan hallottál, hiszen az egyik legismertebb májvédő gyógynövény! Tulajdonképpen egy őszirózsaféléről van szó, ami orvosilag is elismert és bizonyított májvédő hatását a szilimarinoknak nevezett vegyületeknek köszönheti. Teaként is kapható, de szörnyen keserű, kapszula formájában praktikusabb bevenni.

A Gyermekláncfű vagy pitypang (művésznevén Taraxacum officinale) napsárga virágát minden gyerek imádja, a kesernyés levelét beletehetjük a salátánkba, a szára és gyökere is gyógyító hatóanyagokat tartalmaz.  Serkenti a zsíranyagcserét és csökkenti a koleszterinszintet.

Kevésbé ismert, de annál értékesebb gyógynövény a hamis százszorszép, latin nevén Eclipta Alba. Csökkentheti a zsírlerakódást; hozzájárulhat a máj sejtjeinek regenerálódásához.

Ezeket a gyógynövényeket egyetlen kapszulában is beveheted, ha VitaLiver-t választod!

A nyomelemek közül a szelénnek van kiemelkedő szerepe a megfelelő májműködésben. Elegendő Szelén nélkül az immunrendszer és a máj sérülékennyé válik a támadásokkal szemben. Szelénhiány esetén a laboreredményben májfunkciós értékek akár 10-szeresére is emelkedhetnek a normálishoz képest, de sajnos a hiányát rendszerint későn diagnosztizálják, így jobb azt megelőzni.

Ha már kialakult májgyulladásról van szó, akkor a vitaminok közül a B12-vitamin és a C-vitamin az, ami bizonyítottan segítheti a gyógyulást.

Ha már egyértelmű tünetek jelentkeznek, ott nagyobb a baj, forduljunk orvoshoz:

  • Krónikus kimerültség
  • Hasfájás vagy diszkomfortérzés a has jobb felső részén
  • Hasvíz
  • Érmegnagyobbodás.
  • Lépmegnagyobbodás
  • Vörös tenyér
  • Sárgaság: ezt a jelenséget a testben felszaporodó sárga festékanyag, a bilirubin okozza. Ilyenkor a bőr és a szemfehérje is besárgul, mert a máj már nem tudja lebontani a bilirubint.

Fontos, hogy ha már májgyulladás alakult ki, akkor szakorvosi kezelésre van szükség. A laboreredményen a GOT, GPT, Gamma-GT és alkalikus foszfatáz tükrözi a máj működését. Ha vérképben jelentős eltérést tapasztalunk a májenzimekben más vizsgálatokra is szükség lehet. Ilyenkor kérhet az orvos. hasi ultrahangot, hasi MR-t, biopsziát is. Előzd meg időben a májbetegségek kialakulását, élj egészségesen és válassz étrend-kiegészítőt tudatosan. Ha bizonytalan vagy, kérdezz tőlem bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?