Egyre fiatalabb életkorban jelennek meg dietetikai tanácsadáson zsírmáj diagnózisával. 20-as évek végén, 30-as éveik elején járó fiatalok.
Pedig a máj épségére érdemes odafigyelni, mert a szervezetünk anyagcsereközpontjáról van szó!
Íme néhány létfontosságú funkció, amit a májunk lát el, amennyiben megfelelően működik:méregtelenít, azaz gyógyszerek és egyéb toxikus anyagcseretermékek lebontását, kiválasztását végzi. Ezt a feladatát egyetlen csodaturmix sem helyettesítheti, viszont a máj méregtelenítését a helyes étrenddel és étrend-kiegészítőkkel támogatni tudjuk.
részt vesz a szénhidrát-anyagcserében: fenntartja a normális vércukorszintet úgy, hogy glikogént raktároz és alakít át szükség esetén.
részt vesz a fehérje-anyagcserében: aminosavakat és véralvadási faktorokat képez
részt vesz lipidanyagcserében (azaz zsíranyagcserében): zsírsavakat képez és bont le, koleszterint képez és választ ki, epesavat állít elő, vesz részt D- vitamin anyagcserében.
részt vesz a hormon anyagcserében: hormonokat alakít át és bont le. Többek között szteroid hormonokat, inzulint, ösztrogént.
tároló funkciókat lát el: A, D, B12–vitamint, vasat, glikogént tárol.
A zsírmáj jelenség gyakori azoknál, akik rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak. De azoknál is gyakori, akik csak alkalomszerűen vagy egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Utóbbi esetben az egészségtelen étkezés áll a háttérben.
A dietetikai tanácsadáson megjelenő fiatal felnőttek zsírmájának oka egyértelműen a helytelen életmódból adódó túlsúly. Persze sok esetben a hétvégi bulik során elfogyasztott koktélok is rátesznek egy lapáttal a problémára, de ilyen fiatal életkorban nem alkoholos eredetű zsírmájról van szó.
A túlzott alkoholfogyasztáson és magas testzsír százalékon túl állhatnak más tényezők a háttérben, úgy, mint az inzulinrezisztencia, az elhanyagolt 2-es típusú cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködés, nőgyógyászati eredetű problémák (például a PCOS), egyes felszívódási zavarok, bizonyos gyógyszerek hosszútávú szedése, vírusok (Hepatitis B, Hepatitis C), de ezek az összes májbetegség kisebb százalékáért tehetőek felelőssé.
A máj elzsírosodása mára népbetegséggé vált, hazánkban is több ezer embert érint. Egyes becslések szerint a felnőtt magyar lakosság negyedénél fennáll a probléma.
De mi történik pontosan, mikor azt mondjuk, hogy a máj „elzsírosodik”?
Mind a túlzott kalóriabevitel mind az alkohol nagy mértékben emeli a vér triglicerid szintjét, mely felhalmozódik a májsejtekben. A zsíros máj előbb-utóbb begyullad és az ép, működőképes májsejtek kötőszövetes átalakulása, pusztulása következik be. Ennek végstádiuma a súlyos májzsugor, ami már rákmegelőző állapot.
Mindez megelőzhető, ha még időben változtatunk az életmódunkon. Ha már kialakult enyhe fokú zsírmáj, az is visszafordítható a megfelelő diéta segítségével!
Hogyan lehet észrevenni, hogy valami nincs rendben a májaddal?
Enyhe fokú elváltozásnál a zsírmájnak még nincs szinte semmilyen tünete, ezért gyakran az éves rutin nagylabor során derül fény a kialakulóban lévő májproblémára. Itt érdemes megjegyezni, hogy 18 év felett mindenkinek erősen javasolt évente egy „rutin nagylabort” csináltatni, még akkor is, ha látszólag makkegészséges. Ez a tudatos megelőzés egyik fontos lépése.
Az enyhe fokú zsírmáj kezelése elsősorban életmódváltással történik. Az étrendi terápia célja ilyenkor a máj tehermentesítése, a májsejtek védelme, regenerálása.
10 + 1 tipp, ami a máj gyógyulását segíti, ha betartod:
- Válassz mindig zsírszegény alapanyagokat! Legyen szó akár tejtermékről, akár húsról, tudatosan az alacsonyabb zsírtartalmú, szálkásabb, fölözött verziót emeld le a polcról.
- Alkalmazz kevesebb zsiradékot igénylő konyhatechnikai eljárásokat, mint például forró levegős sütő (air fryer), gőzpároló edény, jénai tálban sütés, üvegfedős kerámiaserpenyő, agyagedény.
- Óvatosan a sóval és az erős fűszerekkel! Nem kell ízetlenül enned az ételeket, de nem boruljon meg a sótartó és a tüzes fűszerektől is tartózkodj. A friss vagy szárított, enyhébb zöldfűszerek, mint a petrezselyem, majoranna, lestyán, kakukkfű, vasfű viszont serkentik az emésztést, ezek bátran használhatóak.
- Fogyassz kevesebb feldolgozott húst! Az agyonsózott, füstölt, fűszeres, zsíros hentesáruk, mint a kolbász, hurka, szalonna, sonka és az ízfokozókkal, tartósítószerekkel kezelt vörösáruk, mint a virsli, párizsi, krinolin nem barátai a májadnak. Jobb, ha lecseréled őket értékesebb és egészségesebb fehérjeforrásokra.
- Fogyassz több zsírszegény fermentált tejterméket. Ezek májvédő hatású aminosavakat tartalmaznak, sokkal könnyebben emészthető fehérjeforrások, mint a húsok és ugyanúgy teljes értékűnek számítanak. Jó, ha naponta szerepelnek az étlapodon.
- Kerüld az erősen puffasztó ételeket, mint például a szója, fejtett bab, csicseriborsó, lencse, sárgaborsó, nyers hagyma.
- Szigorúan TILOS minden alkohol. Ezen nincs mit szépíteni, direkt és azonnali májkárosító hatással bír valamennyi fajta.
- Fogyassz kisebb adagokat! Ne edd magad „degeszre”, kerüld a több fogásos ebédeket, késői vacsorákat.
- A szénhidrátok májvédő hatással rendelkeznek. Természetesen nem a cukros fánk és az olajban sült hasábkrumpli. Elsősorban a természetes cukrokat tartalmazó friss, szezonális, hazai gyümölcsök és zöldségfélék, és a magasabb rosttartalmú gabonák és álgabonák, mint a köles, hajdina, barnarizs, quinoa, tápiókagyöngy, ezekből készült pelyhek, tészták.
- Kerüld a tartósított, feldolgozott élelmiszereket, amennyire csak lehetséges. Nem egyszerű ezt betartani, mert ugye mennyivel egyszerűbb egy rohanós napon gyorsételt enni, mint piacozni, főzőcskézni, de hidd el, mégis megéri erre figyelni. A legjobb mindig a helyi, szezonális alapanyagokat választani, majd a fagyasztottat és csak az utolsó utáni a konzervált, feldolgozott étel, mint opció.
Tökéletes májkímélő ételek őszi szezonban például:
- Zöldségleves gazdagon (húsmentesen)
- Joghurtos sütőtök főzelék zsírszegény sajtból készölt ropogóssal
- Zabpehlyes túrógombóc joghurt öntettel, friss őszibarackkal
Plusz egy tipp:
Segítsd a májat vitaminokkal és gyógynövényekkel!
A Máriatövisről már biztosan hallottál, hiszen az egyik legismertebb májvédő gyógynövény! Tulajdonképpen egy őszirózsaféléről van szó, ami orvosilag is elismert és bizonyított májvédő hatását a szilimarinoknak nevezett vegyületeknek köszönheti. Teaként is kapható, de szörnyen keserű, kapszula formájában praktikusabb bevenni.
A Gyermekláncfű vagy pitypang (művésznevén Taraxacum officinale) napsárga virágát minden gyerek imádja, a kesernyés levelét beletehetjük a salátánkba, a szára és gyökere is gyógyító hatóanyagokat tartalmaz. Serkenti a zsíranyagcserét és csökkenti a koleszterinszintet.
Kevésbé ismert, de annál értékesebb gyógynövény a hamis százszorszép, latin nevén Eclipta Alba. Csökkentheti a zsírlerakódást; hozzájárulhat a máj sejtjeinek regenerálódásához.
Ezeket a gyógynövényeket egyetlen kapszulában is beveheted, ha VitaLiver-t választod!
A nyomelemek közül a szelénnek van kiemelkedő szerepe a megfelelő májműködésben. Elegendő Szelén nélkül az immunrendszer és a máj sérülékennyé válik a támadásokkal szemben. Szelénhiány esetén a laboreredményben májfunkciós értékek akár 10-szeresére is emelkedhetnek a normálishoz képest, de sajnos a hiányát rendszerint későn diagnosztizálják, így jobb azt megelőzni.
Ha már kialakult májgyulladásról van szó, akkor a vitaminok közül a B12-vitamin és a C-vitamin az, ami bizonyítottan segítheti a gyógyulást.
Ha már egyértelmű tünetek jelentkeznek, ott nagyobb a baj, forduljunk orvoshoz:
- Krónikus kimerültség
- Hasfájás vagy diszkomfortérzés a has jobb felső részén
- Hasvíz
- Érmegnagyobbodás.
- Lépmegnagyobbodás
- Vörös tenyér
- Sárgaság: ezt a jelenséget a testben felszaporodó sárga festékanyag, a bilirubin okozza. Ilyenkor a bőr és a szemfehérje is besárgul, mert a máj már nem tudja lebontani a bilirubint.
Fontos, hogy ha már májgyulladás alakult ki, akkor szakorvosi kezelésre van szükség. A laboreredményen a GOT, GPT, Gamma-GT és alkalikus foszfatáz tükrözi a máj működését. Ha vérképben jelentős eltérést tapasztalunk a májenzimekben más vizsgálatokra is szükség lehet. Ilyenkor kérhet az orvos. hasi ultrahangot, hasi MR-t, biopsziát is. Előzd meg időben a májbetegségek kialakulását, élj egészségesen és válassz étrend-kiegészítőt tudatosan. Ha bizonytalan vagy, kérdezz tőlem bizalommal!