A divatdiéták akár árthatnak is az egészségünknek-váltsunk életmódot tudatosan!

A divatdiéták akár árthatnak is az egészségünknek-váltsunk életmódot tudatosan!

Az egészséges étrenddel és életmóddal foglalkozni ma már trendi, így az internet is hemzseg a különféle divatos diétáktól, reformételektől, önjelölt táplálkozási tanácsadóktól. Akár pozitív is lehetne, hogy többet foglalkozunk az egészségünkkel, azonban a legtöbb ember inkább gyorsan, mint egészségesen szeretne megszabadulni, a sokszor évek alatt felszedett súlytöbblettől. A gyors fogyás vágya az, amit az a divatdiéták kiötlői kihasználnak, a villámgyors fogyás érdekében pedig sokan a szélsőséges megszorításoktól sem riadnak vissza. Azonban a túlzott szigor az étrendben nem tartható sokáig, a leadott kilók pedig duplájával térnek vissza, amint a régi étrend visszaáll. Mert nem diétázni, hanem életmódot váltani kell!

Aki próbált már fogyni akár 30 kg-ot, akár csak 5 kg-ot (néha a kisebb felesleget nehezebb leadni) az tudja pontosan, hogy fogyni nem egyszerű, áldozatokkal, lemondásokkal jár. Aki azt állítja, hogy erőfeszítés nélkül megy, az bizony nem mond igazat. Ha fogyni akarunk, előfordul, hogy éhesen fekszünk le. Persze ez nem azt jelenti hogy kiéhezve, mint pl. a ketogén diétában, de nem teli gyomorral, nem a megszokott jóllakottság érzéssel. És ezt nehéz megszokni. Legyünk őszinték önmagunkkal, és gondolkodjunk logikusan, mielőtt hiszünk az „egy hét alatt 7 kg mínusz” típusú villámdiétáknak. Kit akarunk becsapni, kit áltatunk? Az a többlet súly, ami 10-20 év alatt lassan feljött, nem tüntethető el egy-két hét alatt, legalábbis tartósan nem. De még azt az 5 kg zavaró esztétikai felesleget sem egyszerű leadni, ami az életkorral járó anyagcsere lassulás miatt rakódik ránk, például hölgyeknél 40-50 éves kor környékén, a menopausa következményeként.

Minden ember más, mindenkinek más jön be, minden szervezetnek másra van szüksége. Ahhoz, hogy tényleg működni tudjon az életmódváltás, érdemes segítséget kérni egy szakértőről. Sokan foglalkoznak táplálkozási tanácsadással, viszont a dietetikus az egyetlen ehhez kapcsolódó szakma, amit jogilag mindig a legmagasabb követelményeknek megfelelően szabályoznak! Egyedül a dietetikus jogosult táplálkozási diagnózis felállítására és étrendi terápia összeállítására táplálkozási  problémával, orvosi panasszal küzdő beteg esetén. A dietetikusok rendelkeznek a legkorszerűbb tudományos ismeretekkel a táplálkozás, az egészségtudomány és a betegségek terén, amit a gyakorlatban könnyen alkalmazható formában megosztanak az emberekkel.

A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Feladata a táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal.

Ha valaki ténylegesen életmódot szeretne váltani, akkor az első lépés az elhatározás. Ezután következik egy elérhető cél kitűzése, aminél érdemes figyelembe venni azt is, hogy mennyi idő alatt kúszott fel a nemkívánatos túlsúly. Az ideális heti fogyás 0,5-1 kg, ennél többet testzsírból fogyni nem, vagy csak nagyon intenzív sporttal kiegészítve lehet. Ha látszólag többet fogyunk az elején, az inkább vízvesztés.

A mozgás természetesen elengedhetetlen, hiszen a vázizom-tömeg növelése a nyugalmi anyagcserét is emeli, de a megfelelő étrend nélkül nem fogunk szálkásodni. Izmosodhatunk úgy, hogy megmarad az „úszógumi”.

A dietetikus segít kiszámítani hogy a nemünkhöz, magasságunkhoz , életkorunkhoz, egészségi állapotunkhoz mérten mennyi az alap energiaigényünk és hány kalóriát fogyaszthatunk el ahhoz, hogy elérjük az egészséges testsúlyunkat.  Amikor tisztában vagyunk az ideális energiaigényünkkel, a következő lépés az úgynevezett makrotápanyagok arányának meghatározása. Több olyan diétát is találhatunk, ahol a szénhidrát-, a zsír- vagy éppen a fehérjebevitelünket ajánlják túlzott mértékben növelni vagy éppen teljesen elhagyni, azonban szervezetünknek mind a háromra szüksége van. Arányuk a célunktól függ.

A fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok is tartalmaznak energiát. A zsírok valamivel többet (9,3 kcal/gramm), míg a fehérjék és a szénhidrátok valamivel kevesebbet (4,1 kcal/ gramm).

A zsírok alapvetően tartalék tápanyagok, azonban szükségesek a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásához, az idegrendszer megfelelő működéséhez. Ez nem jelenti azt, hogy zsírt-zsírral kell enni! Pár csepp hidegen sajtolt olaj a sajátára, olajspray használata az ételekre bőven elegendő.

A fehérjék pozitív hatásairól minden fogyni vágyó hallott már, de túlzott bevitele káros hatásokkal járhat. Azt se felejtsük el, hogy a fehérjének is van energiatartalma! Főleg akkor eshetünk túlzásba, ha Protein szeleteket, fehérjeturmixokat iszunk. Ezek vizet kötnek meg a szervezetben és kellő fizikai aktivitás hiányában még hízhatunk is tőlük.

A legvitatottabb makrotápanyag a szénhidrát. Szervezetünkben vannak olyan sejtek melyek kizárólagosan glükózt használnak. Ilyenek például a központi idegrendszer sejtjei, a csontvelő sejtjei, a vörösvérsejtek, illetve egyes fehérvérsejtek. A testünk ugyan tényleg képes előállítani más forrásokból szénhidrátot, gyakorlatilag ez történik a glükoneogenezis során, azonban ezt a választ alapvetően éhezés során választja a szervezet. Ezért nagyon káros a ketogén diéta, még ha látványos fogyás érhető is el vele, egy darabig…

Szervezetünknek tehát mindhárom makronutriensre szüksége van egészségünk megőrzéséhez, de a fontos a megfelelő arány megtalálása.

Népszerű módszer a kalóriaszámolás a fogyni vágyók körében, több mobiltelefonos alkalmazás is létezik, ami ezen a technikán alapul. Például a kalóriabázis és a Yazio. Ha tudjuk mennyi az energia- és tápanyagszükségletünk, akkor irányadó lehet, hiszen a kalóriadeficit előbb utóbb súlycsökkenéshez vezet majd.  Ha kevesebb kalóriát eszünk, mint amit felhasználunk, fogyunk. Mégsem mindig elég a kalóriaszámolás, még akkor sem, ha megfelelő a szénhidrát-zsír-fehérje elosztás. Egy szélsőséges példa, de hamburgerrel és Milka csokival is megoldható a napi 1400 kcal bevitel, mégsem lesz egészséges, megfelelő tápértékű az étrend, mert üres kalóriákat eszünk. Fedezhetjük napi 160 g ch-ot Fornettiből is, csak éppen teljesen másként hat a szénhidrát anyagcserénkre, mintha ugyanazt a mennyiségű szénhidrátot magas rosttartalmú, lassan felszívódó teljes őrlésű gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből fedeznénk. Tehát kalóriát számolni lehet, de nem elég.

A legveszélyesebb az időszakos koplalás. A jojóeffektuson felül ásványianyagok és vitaminok hiányában akár szívritmuszavarok is kialakulhatnak a teljes kalória- és tápanyagmegvonás esetében.

A magas zsírtartalmú diéták következményeként a vérzsír értékek megemelkednek, szív-érrendszeri és epeproblémák alakulhatnak ki. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták esetében a nem elegendő rostbevitel következtében megnőhet a gyomor-, bélrendszeri daganatok előfordulása, valamint a raktárak kiürülése miatt éhségrohamok is előfordulhatnak. Divatos manapság a fehérjék mértéktelen fogyasztása, nem csak természetes étrendi fehérjeforrásokkal, hanem étrend kiegészítőkkel fedezve. Hosszútávon azonban ennek hatására megemelkedik a húgysavszint, illetve veseproblémák alakulhatnak ki.

A glutén- és laktózmentes diéta ugyancsak divatos, azonban a „mentes” nem egyenlő az egészségessel. Csak azoknak indokolt ezen termékek fogyasztása, akiknek orvosilag igazoltan paraszt okoz a glutén vagy a laktóz. Ezek az összetevők nem „mérgek”, egy egészséges,”csak” fogyni vágyónak előnyösebb lehet a glutént tartalmazó teljes őrlésű tönkölykenyér, mint a gluténmetes, de „üres”, gyorsfelszívódó szénhidrátokban bővelkedő gluténmentes kukoricalisztes vagy rizslisztes pékáru.. A gluténmentes termékek legnagyobb részében ráadásul a gyártók a megfelelő állag elérése érdekében több cukrot és zsírt használnak fel, így tévhit miszerint, ami gluténmentes, vagy laktózmentes az fogyókúrás is. Ez csupán marketingfogás! Ha allergiára, vagy intoleranciára gyanakszunk mindenképpen érdemes felkeresnünk egy szakembert, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és ha beigazolódik a gyanúnk, csak akkor kell, célirányosan diétázni, kizárni vagy csökkenteni az étrendben a panaszt okozó nyersanyagokat.

Számos terápiás étrend létezik, de nincs olyan étel, olyan „superfood”, ami mindenkinek az étrendjébe beilleszthető és univerzálisan jótékony. Hogy kinek mi segít és mi káros, milyen arányban, milyen mennyiségeket ehet az egyes tápanyagokból, az az egyén aktuális egészségi állapotától függ. Tehát a megfelelő étrend kizárólag egyénre szabottan állítható be, ilyet pedig nem fogunk találni az interneten.

Összességében, akár csak egészségesebben szeretnénk táplálkozni, akár már gyógyterápiás étrendre van szükségünk, legalább egyszer keressünk fel dietetikus szakembert, aki segít megtalálni a számunkra helyes utat a divatos diéták sűrű erdejében.

Vélemény, hozzászólás?