Nyikos Ráhel dietetikus és életmódtanácsadó vagyok. Vidéken, egy gyönyörű bakonyi faluban, Fehérvárcsurgón születtem és nőttem fel, így gyerekkoromban természetes volt számomra, hogy amit csak lehetett, házilag készítettünk. A lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat a saját kertünkben nevelt növényekből tettünk el. Az ebéd mindig frissen, otthon készült, nagymamám gyakran sütötte maga a kenyeret, kalácsot. Imádtam vele együtt kotyvasztani a konyhában és ellesni a praktikáit. Csak a legszükségesebbeket vásároltuk meg a boltban. A mai napig, ha van időm, szeretek kísérletezni a konyhában, ami ma már szakmai tudással egészül ki, így az ötleteimet a vendégeim javára tudom fordítani. Rohanó hétköznapjainkban hajlamosak vagyunk az étkezések során is a „könnyebb és gyorsabb” utat választani, ezért fontos, hogy tudatosan válasszuk meg az elfogyasztott nyersanyagokat, ételeket. Ha nehéz is a stresszes munkanapokon „ideálisan” étkezni, mindig a tőlem telhető legjobbra törekszem és erre bíztatom a környezetemet és a hozzám fordulókat is. Ezért is választottam hivatásomnak a dietetikát, ami számomra több, mint táplálkozástudomány. 2013-ban végezem a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán dietetika szakon, és azóta dolgozom főállásban a Csolnoky Ferenc Kórházban és a Veszprémi Egészségfejlesztési Irodában, ahol széleskörű feladatot látok el. Szakterületemhez tartozik az egészségmegőrző, prevenciós étrendek összeállítása, csakúgy mint a krónikus betegségek terápiás étrendjének személyre szabott megtervezése, de szívesen tartok csoportos tanácsadást iskolásoknak, előadássorozatokat különböző témákban, pl: ételintoleranciák, étkezési zavarok, sporttáplálkozás. Az étrendi tanácsadás során arra törekszem, hogy hosszú távon, életvitelszerűen is folytatható tanácsokat adjak. A konzultáció során feltérképezem az étrendi szokásokat és ezeket vendégeimmel közösen átalakítjuk az egészséges étrend szempontjainak vagy az egészségi állapotának megfelelően indokolt terápiás étrend irányelvei mentén. Főzési, bevásárlási tippeket is adok, melyek a gyakorlatban hasznosíthatóak. Az egyéni tanácsadások során külön hangsúlyt fektetek arra, hogy a helytelen étrend, életmód hátterében meghúzódó lelki problémákat is feltárjuk, ezért pácienseimmel baráti, partneri viszonyra törekszem.

Diplomámat a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Dietetikus szakán (2009-2013) szereztem.

Munkatapasztalat:

  • 2013 júliusától – Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház: osztályos dietetikus, valamint a Rendelőintézet diabetológiai szakambulanciájának munkatársaként csoportos és személyre szabott, egyéni életmód tanácsadás, edukáció (jelenleg is főállás)
  • 2013 szeptemberétől Fresenius Kabi Hungary Kft. megbízásából egyéni és csoportos tanácsadás krónikus vesebetegek, illetve dializált betegek részére a B.Braun veszprémi dialízis központjában
  • 2014 januártól a Veszprémi Egészségfejlesztési Iroda megbízásából életmódváltó és testsúlycsökkentő klub vezetése, életmód tanácsadás lakossági szűréseken, „Életkor és tápanyagszükséglet” címmel előadássorozat veszprémi gimnáziumokban és középiskolákban, egészség és sportnapokon csoportos és egyéni életmód tanácsadás
  • 2017.: Közreműködés étrendi tanácsadóként a veszprémi Promax Fitness Stúdió által szervezett Életmódváló program és Fogyi Klub-ban

Egyéb szakmai tevékenységek:

  • 2014. október: 77 Elektronika Kft. és a Novartis Hungária Kft. felkérésére előadás „A diéta szerepéről a 2-es típusú cukorbetegek életében” címmel a Tisztiorvosi Szolgálat által szervezett háziorvosi továbbképzés keretében
  • 2014. november: Tudomány Kiadó felkérésére 4 hetes forgóétlap és hozzá tartozó receptek elkészítése cukorbetegek részére
  • 2014. november: MESZK által szervezett Reumatológiai szakmai napon előadó
  • 2015. és 2018. március: Dunántúli Diabétesz Hétvége keretében megrendezésre kerülő Nővér Akadémia programban előadó
  • 2015. január: A veszprémi Studyum Kft. megbízásából diétás szakácsok elméleti oktatása
  • 2016. november 17. és 2018. dec. 8. Győr: A Fresenius Kabi Hungary Kft. megbízásából előadás megtartása A klinikai táplálás szerepe és lehetőségei a családorvosi  gyakorlatban címmel a SZTE ÁOK Családorvosi Intézet által szervezett Háziorvostan kötelező szintentartó és szakvizsga előkészítő tanfolyamán
  • 2017. március 23. Győr: A Fresenius Kabi Hungary Kft. megbízásából előadás megtartása a Táplálásterápia szerepe és indikációi reumatológiai kórképekben címmel a Győrben megrendezett „Reumatológiai kerekasztal” alkalmával
  • Média megjelenések: 2017. július 18.-án FEM 3 Café reggeli műsorában interjú, illetve telefonos tanácsadás a műsor ideje alatt a nézőknek, mint dietetikus szakértő
  • https://fem3.hu/musoraink/fem3cafe/26781_igy-teszi-tonkre-a-nyaralast-a-rendszertelen-etkezes.html
  • 2018. decembertől a Tv2 csoporthoz tartozó FEM 3 Café Több mint testőr című műsorának állandó dietetetikus szakértője és a Sztárdiéták weboldal dietetikus szakértője

Érdeklődési terület:

  • Diabeteszes és krónikus vesebetegek egyéni és kiscsoportos oktatása, csoportos edukáció,
  • Gyerekek és fiatalok részére egészségnevelő programok szervezése, megtartása,
  • Személyi dietetikusként testsúlycsökkentő programok vezetése
  • Klinikai tápszerek alkalmazása
  • Sporttáplálkozás