Dietetikai Szaktanácsadás

A szakkonzultáció azok számára javasolt, akik valamilyen speciális diétát igénylő betegség, ételallergia, ételintolerancia kapcsán akarnak változtatni életmódjukon, étrendjükön dietetikus szakember segítségével. Több fennálló betegség esetén a különböző gyógyterápiás szempontokat az étrendi mintában és a tanácsadás során összehangoljuk.

Mit tartalmaz a szakkonzultáció?

Mit tartalmaz?

  • A konzultációt megelőzően, az e-mail-ben átküldött dokumentációk alapján:
  • egészségi problémák áttekintése
  • étrendi napló elemzése (min. 5 napig vezetett étrendi napló alapján*)
  • táplálkozási szokások elemzése 
  • a laboreredmények értékelése
  • ételintolerancia esetében Foodtest értékelését

Megbeszélés:

  • tápláltsági állapot felmérése, BMI meghatározás
  • haskörfogat mérés
  • testösszetétel elemzés
  • javaslatok az étrendi változtatásokra vonatkozólag
  • nyersanyagválogatás részletes megbeszélése
  • irányadó adagok meghatározása, ételek megfelelő párosítása
  • konyhatechnológiai ajánlások
  • bevásárlási tippek
  • megfelelő étkezési ritmus kialakítása igazodva a napirendhez

Az utánkövetés, azaz étrendi kontroll célja életmódváltás esetén a motiváció fenntartására, illetve terápiás étrendeknél további javaslatok megfogalmazására, amelyek hozzájárulhatnak az egészségi állapot javulásához vagy a további egészségromlás megakadályozásához. A kontrollra is javasolt a konzultáció előtt 5-7 napig vezetett étrendi naplóval és indokolt esetben friss laboreredményekkel készülni.

Kontroll tanácsadás magában foglalja:

  • az étrendi napló alapján a táplálkozási szokások változásának elemzését
  • a diétával kapcsolatos kérdések megbeszélését
  • a friss laboreredmények értékelését
  • szükség esetén a diéta pontosítását, korrekcióját

ÁRAK

Szaktanácsadás *

Első alkalom 1 fő részére: 15.000 Ft/alkalom

Időtartam: 60-90 perc (első alkalom) magában foglalja a tanácsadást megelőzően az e-mailben átküldött orvosi dokumentáció, a laboreredmények és az étrendi napló kiértékelését

Első alkalom 2 fő részére (pároknak, családtagoknak): 22.000 Ft (90 perc) 

Kontroll tanácsadás: 10.000 Ft (45-60 perc)

Kiegészítő szolgáltatások:

Mozaik étrend irányadó adagokkal, tápanyagtáblázattal, írásos összefoglalóval:

10.000 Ft

Receptgyűjtemény:

6.000 Ft

 

Étrend Tervezés

Személyre tervezett mintaétrend betegségek, ételallergia, étel-intolerancia figyelembe vételével, receptkivonattal, bevásárló lista javaslattal, szükség esetén étrend kiegészítő javaslattal (pdf formátumban vagy nyomtatva)

20.000 Ft / 7-10 nap*

*halmozott intoleranciák esetén az ár változhat

Egészségügyi állapothoz, egyéni preferenciákhoz és életvitelhez igazított étrend. Az Önnek javasolt energia és tápanyagbeviteli mennyiségek és arányok figyelembe vételével készített egy hetes étrend, mely igény és szükség szerint  kiszámítva tartalmazza az étrend energia, fehérje, zsír, szénhidrát tartalmát. Az étrend összeállítása előtt megbeszéljük melyek a preferált ételei és melyek a nem kedvelt fogásai, milyen gyakorisággal és időpontokban tudja megoldani az étkezést. A mintaétrenden összehangoljuk a korábbi és a javasolt étrendet, hogy minél gyakorlatiasabb és hosszú távon életvitelszerűen tartható legyen. A személyes konzultáción lehetősége van egy mintát előzetesen megtekinteni.

****************************

Dietetikai szakvélemény kiállítása

– eü alkalmassági vizsgálathoz

– egyes műtétek előtt 

– gyermekek/diákok/dolgozók diétás étkeztetésének biztosításához szükséges szakvélemény kiállitása a közétkeztetésért felelős cég/ oktatási intézmény/  munkáltató részére

(kizárólag szaktanácsadáshoz kapcsolódóan, kiegészítő szolgáltatésként)

1000 Ft    

Dietetikai szaktanácsadás csomag

Tartalma:

-Első dietetikai konzultáció (60-90 perc), mely magában foglalja a tanácsadást megelőzően az e-mailben átküldött orvosi dokumentáció, a laboreredmények és az étrendi napló kiértékelését

– 2 alkalommal 40-60 perces kontroll konzultáció (3 hónapon belül)

-Egyénre szabott 7-10 napos mintaétrend hozzá tartozó recept kivonattal és szükség esetén étrend kiegészítő ajánlással

-Írásos tájékoztató: nyersanyag válogatás összefoglaló, bevásárló lista javaslat

Igénybe vehető online és személyesen egyaránt

ÁRA: 50.000 Ft

*Szaktanácsadás terápiás étrendet igénylő páciensek számára:

  • Elhízás, túlsúly étrendi kezelése (BMI:30 felett)
  • Inzulinrezisztencia (IR) étrendi kezelése
  • 1-es és 2es típusú cukorbetegség (diabetesz) étrendi kezelése
  • Gesztációs diabetesz (cukorbeteg kismamák) étrendi kezelése
  • PCOS étrendi kezelése
  • Candida diéta összeállítása
  • Pajzsmirigy betegségek étrendi kezelése
  • Ételallergiák és intoleranciák (cöliákia, laktózintolerancia, fruktózintolerancia, tejfehérje érzékenység, tojásallergia, hisztamin érzékenység, mogyoró allergia…), FOODTEST vizsgálat elemzése alapján egyéni tanácsadás, étrend összeállítás
  • IRBS-bélflóra regeneráló étrend
  • Bélgyulladás étrendi kezelése
  • Epekímélő étrend, epeműtét utáni diéta
  • Hasnyálmirigy kímélő étrend
  • Májkímélő étrend
  • Szív- érrendszer védő étrend
  • Étrendi tanácsok Syncumarral kezelt betegek részére
  • Crohn, Colitis ulcerosa étrend
  • Purinszegény étrend-köszvényes betegek étrendje
  • Reflux étrendi kezelése
  • Fekélybetegség étrendi kezelése
  • Diverticulosis étrendi kezelése
  • Csontritkulás étrendi kezelése
  • Székrekedés étrendi kezelése
  • Krónikus vesebetegek étrendje
  • Dializált betegek étrendje
  • Ketogén diéta
  • GAP diéta
  • Porfíria étrendi kezelése
  • Étrendi tanácsok sztómás betegek részére
  • Roboráló étrend krónikus betegek részére, gyógyászati tápszerek

Mit hozzon magával a tanácsadásra?

A tanácsadásra legalább 5 napig vezetett étrendi naplóval, szaktanácsadásra ezen kívül 3 hónapnál nem régebbi laborral és a krónikus betegségről szóló szakorvosi dokumentumokkal, diabeteszes beteg vércukornaplóval, ételintolerancia esetén Foodtest eredménnyel érkezzen, melyeket a tanácsadás az étrend összeállítása során figyelembe vesz a dietetikus.

*Miért fontos az étkezési napló?

Átfogó képet ad már az első konzultáció előtt az étkezési szokásokról, kiinduló pont az életmódváltás elején.

Kontroll tanácsadás alkalmával az étkezési napló szintén elengedhetetlen. A napló segítségével átlátom, hogy az első/előző tanácsadás alkalmával átbeszélt étrendet mennyire sikerült elsajátítani, esetleg milyen kérdések, nehézségek merültek fel.

Nemcsak a dietetikusoknak fontos a táplálkozási napló, hanem a kliensnek is.

Egy őszintén vezetett étkezési napló segít az előre tervezésben és mi magunk is észrevehetjük benne az étrendünk kritikus pontjait.

Vezethetjük papíron, applikáció segítségével, de a dietetikus hálás lesz, számítógépen word formában küldöd el neki.

 

Mit tartalmazzon az étkezési napló?

  • Étkezés megnevezése és ideje
    • Pl.: 2020. 03.12. hétfő, reggeli, 08.00
  • Mit ettél?
  • Próbálj meg törekedni a pontos megnevezésre és a konyhatechnológiai jellemzőket is említsd meg! Például: ebédre húst ettem burgonyával helyett bő olajban sült hasábburgonyát ettem
  • Milyen mennyiségben etted?
    • Lehet a mennyiségeket egész pontosan vezetni: 150g natúrszelet sertéshúsból, 150g párolt basmati rizs, 100g ecetes uborkasaláta.
    • De az is megfelelő, ha azt írod: nagyobb tenyérnyi méretű natúrszelet, 4 púpozott evőkanál párolt rizs, 1 kis tálka uborkasaláta.
    • Ne számolj kalóriákat. Ez a szakember feladata. Önmagában egyébként sem informatív.
  • Mit ittál és mennyit?
    • Ne feledkezz meg a folyadékfogyasztás vezetéséről sem!
    • Jelöld az összes folyadékot, a reggeli kávét, a napközbeni vizet/üdítőket és az energiaitalokat is!
  • Mit, mikor és mennyit mozogtál?
    • Ez is fontos eleme az étkezési naplónak. Így nem csak azt látom, mennyi az energia- és tápanyag bevitel, hanem azt is, mennyit használsz fel belőle
  • Egyéb információk
    • Aktuális testsúly: minden héten 1-szer, lehetőleg ugyanazon a napon, reggel éhgyomorra mérd le magad és jegyezd fel a naplódba. Ne állj a mérlegre minden nap!
    • Testmagasság és életkor (az alapanyagcseréd kiszámításához szükséges adatok)
    • Hasznos információ lehet, ha megjelölöd az élelmiszerek márkáját, hogy pontosan milyen terméket ettél. Például ne csak annyit írj, uzsonnára 3 kekszet ettem, hanem uzsonnára 3 db Belvita kakaós kekszet ettem
    • Írd le, ha bármely étkezés után emésztőrendszeri vagy más panaszt tapasztalsz (puffadás, hasfájás, fejfájás…)
    • Ha tudod magadról, hogy érzelmi evő vagy,  jelezd ezt is mondjuk egy külön színnel vagy oszlopban a naplódban  (például: vacsora  után megettem egy egész tábla csokoládét  megjegyzés: stresszes napom volt a munkahelyen, le kellett valahogyan vezetnem, de most bűntudatot érzek miatta vagy: délután megettem egy csomag chipset, megjegyzés: unatkoztam, valójában nem voltam éhes.

+ Légy őszinte! Csak akkor tudok segíteni, ha a valóságot látom.  Nincs mit titkolni vagy szégyellni, hiszen azért fordultál hozzám, hogy együtt egy új életmódot alakítsunk ki Neked!

A dietetikai konzultáció magában foglalja:

  • a táplálkozási anamnézis felvételét
  • haskörfogat – mérést
  • a testsúly, ezen belül testzsírszázalék mérését
  • BMI (testtömegindex) meghatározását és a tápláltsági állapot felmérését
  • a páciens étrendi naplója alapján táplálkozási szokásainak elemzését
  • a laboredermények értékelését
  • ételintoleranciában Foodtest értékelését
  • javaslatokat a szükséges étrendi változtatásokra
  • diétában javasolt nyersanyagválogatás részletes megbeszélését
  • irányadó adagok meghatározását, ételek megfelelő párosítását
  • konyhatechnológiai ajánlásokat
  • bevásárlási tippeket

Első konzultáció időtartama: 60 perc

Kontroll tanácsadás:

Az első konzultáció után lehetőség van további konzultációk igénybevételére igény és szükség szerint heti, kétheti vagy havi gyakorisággal. Az étrendi kontroll célja életmódváltás esetén a motiváció fenntartására, illetve terápiás étrendeknél további javaslatok megfogalmazására, amelyek hozzájárulhatnak a páciens egészségi állapotának javulásához vagy a további egészségromlás megakadályozásához. A kontrollra javasolt a konzultáció előtt 5-7 napig vezetett étrendi naplóval és indokolt esetben friss laboreredményekkel érkezni.

Kontroll tanácsadás magában foglalja:

  • haskörfogat – mérést
  • a testsúly, ezen belül testzsírszázalék mérését
  • a páciens étrendi naplója alapján táplálkozási szokásai változásának elemzését
  • a diétával kapcsolatos kérdések megbeszélését
  • a friss laboreredmények értékelését
  • szükség esetén a diéta pontosítását, korrekcióját

Kontroll tanácsadás időtartama heti-kétheti gyakoriságnál: 30-45 perc

Ezen felül igényelhető:

1. Étrendi összefoglaló minta irányadó adagokkal, részletes tápanyagtáblázat és írásos összefoglaló

2. Receptgyűjtemény adagra kiszámolt kalória-, zsír-, szénhidrát-, fehérjetartalmakkal kiegészítve

3. Személyre szabott, részletesen kiszámolt mintaétrend recept kivonattal kiegészítve, egy hét*

*Egyéni preferenciákhoz és életvitelhez igazított étrend. Az páciensnek javasolt energia és tápanyagbeviteli mennyiségek és arányok alapján összeállított egy hetes étrendi minta, mely napi étkezésre lebontva, kiszámítva tartalmazza az egyes étkezések energia, fehérje, zsír, szénhidrát tartalmát. Az étrend összeállítása előtt megbeszélésre kerül, melyek a páciens preferált ételei és melyek a nem kedvelt fogásai, milyen gyakorisággal és időpontokban tudja megoldani az étkezést. A mintaétrenden a korábbi és a javasolt étrend összehangolásra kerül, hogy minél gyakorlatiasabb és hosszú távon életvitelszerűen tartható legyen. Mintát a személyes konzultáción lehetősége van előzetesen megtekinteni. Igény szerint több hét is rendelhető.