Diétás sushi házilag

Diétás sushi házilag

A japán konyha jellegzetes étele a SUSHI. Ma már hazánkban is egyre elterjedtebb, trendibb. Mégsem egyszerű igazán jó sushit kapni, otthon elkészíteni pedig művészet, keveseknek sikerül.

Én azért próbálkozom vele, hoztam is néhány receptet.

Az egészség megőrző étrendbe bátran beilleszthető alkalmanként, elsősorban ebédre. Sportolók számára is kiváló, hiszen az étel könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaz, ami segít edzés után feltölteni a glikogén raktárakat, valamint rostban és minőségi fehérje forrásokban is bővelkedik. A mártogatós szósszal azért bánjunk óvatosan, mert igen sós, illetve glutamátot is tartalmaz, amitől a legtöbb étel, így a sushi is eteti magát. Legjobb, ha a magas vérnyomással küzdők és a fogyni vágyók inkább ki is hagyják ezt az ízfokozós mártogatóst, anélkül is nagyon finom étel.

Cukorbetegek és fogyni vágyók óvatosan és ritkán fogyasszák, mert azon túl hogy az éttermi változat fehér rizzsel készül, azt ráadásul ecetes cukorsziruppal tapasztják össze a kis makikban. Ha valaki úgy dönt, elkészíti otthon, akkor persze a fehér rizs és a cukor is helyettesíthető, igaz hogy úgy már nem lesz autentikus az étel.

Aki teheti kóstolja meg legalább egyszer, én nem csalódtam.

Íme néhány reform SUSHI recept:

Quinoás-cukkinis sushi töltelékkel:

  • 50 g quiona 1,5 dl vízben megfőzve
  • csipetnyi só
  • kevés folyékony stevia
  • 2 tk zabliszt vagy tápióka keményítő
  • 150 g vékonyra szeletelt cukkini
  • 2-3 szem olívabogyó
  • friss citrom leve vagy kevés balzsamecet egyéni tolerancia szerint 
  • 1 db Nori lap (kapható nagyobb áruházakban) vagy 2 db tojásból pici útifűmaghéjjal készített omlett


A quionát az enyhén sós vízben kb. 15 perc alatt megfőzzük, majd még forrón belekeverjük a teáskanálnyi zablisztet vagy tápióka keményítőt hogy összeálljon, mint a sushi rizs és ízesítjük pár csepp steviával Fedővel takarjuk le, és várjuk meg, hogy kihűljön. A nori lapra vagy útifűmaghéjjal vékonyra sütött omlettre nedves kanállal vagy nedves kézzel, egyenletesen oszlassuk el a quionás keveréket, rakjuk rá az enyhén sós, vékony csíkokra vágott cukkinit, középre az olívabogyót és tekerjük fel jó szorosan. 15 percet hagyd állni a hűtőben, majd vizezett késsel vágd fel.

Fogyasztás előtt esetleg óvatosan csepegtethetünk rá citromlevet vagy balzsamecetet, így pikánsabb lesz.

Köles sushi uborkás-tonhalas töltelékkel:

  • 50 g köles 1,5 dl vízben megfőzve
  • csipetnyi só 
  • 2 tk zabliszt vagy tápióka keményítő
  • héj nélküli kígyóuborka
  • 60 g tonhal
  • friss citrom leve tolerancia szerint 
  • 1 db Nori lap

Lazacos nigiri:

  • 50 g  lazac (vagy más tengeri hal)
  • 50 g   rizs vagy köles 
  • 2 teáskanál balzsamecet pár csepp stevia
  • 2 dl víz

A rizst vagy kölest kétszer annyi vízzel megfőzzük, az utolsó pár percben hozzákeverjük a balzsamecetet és pár csepp steviát. Megvárjuk, míg kihűl a rizs/köles, mert kézzel fogjuk formázni. Ha már nem forró, megformázzuk a nigiriket, Jól nyomjuk össze őket, hogy a maradék folyadék is kiszivárogjon belőle. Ráterítjük a lazacot. Saláta ágyon tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?