Tavaszi receptek: Retek

Tavaszi receptek: Retek Az egyik első tavaszi zöldség a retek. A reteknek nagyon alacsony a kalóriatartalma, tápanyagokban és rostokban azonban gazdag, így fogyasztásával sokat tehetünk az immunrendszerünk érdekében. Magas víztartalmának, a benne lévő C-vitaminnak, a foszfornak és a cinknek köszönhetően hidratál és üdén tartja a bőrünket. Készülhet belőle salátán kívül főzelék, krém, sőt reteklevél pesto-s tészta és sült fűszeres retek is! Receptek a bejegyzésre kattintva olvashatóak.

0 Comments

Játékos ételek válogatós gyerekeknek

Mit tegyünk ha válogatós, rossz evő a gyerek? Mikor jelent komoly problémát? Hogy előzzük meg, hogyan kezeljük és ha szükséges kihez forduljunk segítségért? Ezekre a kérdésekre ad választ video bejegyzésünk, amit az EFI Veszprém oldalon bármikor visszanézhettek, de ide is belinkeltem. Közben élőben elkészítem ezeket a játékos szendvicseket, amiket a fotókon is láttok. Érdemes megnézni és kipróbálni 🥗 Ajánlom ovisoknak, iskolásoknak, szülőknek és örök gyermekeknek egyaránt! 😉

0 Comments

Tavaszi pikáns saláta

Gyorsan, finomat, friss alapanyagokból! Egy kis kreativitással különlegessé tehetünk egy egyszerű salátát is. Fogyni vágyóknak magában fogyasztható ebédre, súlytartó, egészséges étrendben egy kis párolt hajdinával, quinoával vagy barnarizzsel kiegészítve laktató főétel.

0 Comments

Tavaszi receptek: ZÖLDBORSÓ

A zöldborsó hidegtűrő, közepes vízigényű növény, szereti, ha napfényes helyre ültetjük. Fehérje és ásványianyag-tartalma jelentős. Számottevő C-vitamin tartalma, valamint B1, B2 vitamin tartalma is. Finomfőzeléknek, levesnek, csőben sütve, krémnek, fasírtnak elkészítve is isteni, de akár nyersen is csemegézhetjük a zsenge szemeket. Tápértéke 100 g-ban: 88 kcal Fehérje: 7 g Szénhidrát: 14 g Zsír: 0,4 g Rost: 2,7 g GI: * Recept ötletek a bejegyzésre kattintva olvashatóak.

0 Comments

Reform „Gabonás” receptek

Miből készülhet köret, ha már unalmas a rizs, kifőtt tészta és a burgonya? Miben különböznek az úgynevezett "reform gabonák" a fehér rizstől? Kevesebb-e a kalória és a szénhidrát tartalmuk? Segítik-e a testsúly csökkentését? Melyek azok, amik gluténmentesek is? Ezekre a kérdésekre ad választ a következő bejegyzés recept ötletekkel is kiegészítve!

0 Comments

TAVASZ RECEPTEK: SPENÓT, SÓSKA

A sóska és a spenót egyaránt a tavaszi idény zöldségei. Én jobban kedvelem a sóskát, jellegzetes savanyás íze miatt, de valaki éppen ezért nem fogyasztja szívesen. A spenót, vagy más néven paraj, lágyabb ízvilágú zöldség. Milyen vitaminokban gazdagok, milyen a tápértékük, mi készülhet belőlük? Bővebben a bejegyzésre kattintva!

0 Comments

Tavaszi receptek – EPER

Van olyan, aki nem szereti a finom friss illatos epret?! Biztosan nincs  Antioxidánsokban kimondottan gazdag, emellett C vitamint, káliumot, magnéziumot, biotint és élelmi rostokat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával mérsékelhető a koleszterin szint, és megelőzhető az érfalak károsodása. A benne található fitonutriensek gyulladáscsökkentő hatásúak, jótékonyan hatnak a krónikus gyulladásokra. Az egyik legalacsonyabb fruktóz tartalmú gyümölcs, így cukorbetegek és fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják....

0 Comments

TAVASZI RECEPTEK-MEDVEHAGYMA

Újra itt a medvehagyma szezonja! Március elejétől áprilisig gyűjthetőek be erősen fokhagymaillatú ízletes medvehagymák. Fontos, hogy levele külsőre megtévesztően hasonlít a gyöngyvirág, valamint az őszi kikerics levelére. Mivel mindkét növény mérgező, ha összekeverjük őket a medvehagymával, az súlyos rosszullétet okozhat, főleg gyerekeknél életveszélyes. Védett növény, csak a levelei gyűjthetők, abból is maximum 1 kg/fő, a hagymák kiásása szigorúan tilos. A a nedves, árnyas területeket kedveli, ezért főleg tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána. Érdemes a főutaktól távol lévő leveleket gyűjteni.

0 Comments