Birsalma

Birsalma

Fehérvárcsurgón, ahol nevelkedtem, minden ház kertjében fellelhető volt a birsalma, így kötelező családi program volt a birsbefőtt, birslekvár főzés és a birsalmasajt készítés.

Tápértéke 100 g-ban: 57 kcal   13 g szénhidrát    0,4 g fehérje   0,9 g zsír   1,9 g rost  GI:**

Bőségesen tartalmaz rostokat, káliumot, cinket és magnéziumot, tanninokat (csersavak), limonént, katekint, pektint−, valamint A-, B-, C- vitamint. Antioxidáns hatóanyagai serkentik az immunrendszer működését, megelőzik az őszi szezonális betegségek kialakulását. Hozzájárul a légúti megbetegedések, a hörghurut és a tüdőgyulladás kezeléséhez

Emésztőrendszeri gyulladás, gyomorfekély és IBS (irritábilis bél szindróma) küszködők is nyugodtan fogyaszthatják. Kiváló méregtelenítő, eltávolítja a bélrendszerben felgyülemlett toxikus anyagokat. Mivel akadályozza az epesavak visszaszívódását, a birsalma csökkenti a káros LDL koleszterin mennyiségét, egyúttal megemeli a jótékony HDL koleszterin szintjét. Ezáltal mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések, így az érelmeszesedés, az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát. Szintén a pektin hatására a birsalma kifejezetten hatékony a vastagbélrák elkerülésében, valamint lassítja a cukor felszívódását, így a cukorbetegség kezelésében is jótékony lehet. A pektin táplálékul szolgál a jótékony bélbaktériumok számára, ezáltal hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához. Szívvédő tulajdonságait magas káliumtartalma is erősít, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a birsalma csökkenti a vérnyomást, és javítja vérkeringést. Azoknak, akik túlzottan gyengének érzik magukat, légzési- vagy szívproblémákat észlelnek, kifejezetten ajánlott napi egy pohárnyi, frissen préselt birsalma lé fogyasztása legalább 30 napon keresztül.

A birsalma kenőcs enyhíti a bőrgyulladások –pl. atópiás dermatitisz– tüneteit, valamint feszesíti a bőrt és elhalványítja a ráncokat.

Lássunk néhány receptet:

Birsalmasajt:

  • birsalma
  • stevia-eritrit 4:1-ben
  • citrom
  • fahéj
  • dió

A birsalmákat tisztítsuk meg. Negyedeljük el egy éles késsel. A hibás részeket és a magházat vágjuk ki és tegyük fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Főzési idő kb. 30 perc. Amikor puhára főtt, összeturmixoljuk és újra feltesszük főni az édesítővel. Legalább negyed óráig lassú tűzön főzzük tovább. Az aromája és a színe miatt tegyünk bele egy evőkanál citromlevet, fahéjat, ízlés szerint. Apróra vágott dióval is kiegészíthető, akinek engedi a diétája. Ezesetben 10 perccel előtte dobjuk bele a tört diót, amitől egy kicsit megpuhul. A sűrű masszát töltsük fóliával kibélelt őzgerinc formába, vagy szilikonos muffin formába és hagyjuk dermedni legalább 1 napot. A formából kiborítva pihentessük kicsit, amíg ki nem szárad. Alufóliába csomagolva jó ideig eláll. Cukorbetegek is fogyaszthatják ezt a változatot, de csak az étel szénhidrát tartalmának beleszámolásával!

Diétás birsalma lekvár:

  • 1 kg birsalma (pucolás, tisztítás után mérve)
  • 30 ml folyékony stevia édesítő
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 1 teáskanál fahéj  (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál kardamom (ízlés szerint)
  • 0.5 kávéskanál szegfűszeg (ízlés szerint)
  • 4-5 dl víz

A birsalmát meghámozzuk, magházát kivágjuk. A birsalmahúst kisebb kockákra vágjuk.Feltesszük annyi vízzel, ami éppen ellepi főni, fél órát vesz igénybe, hogy megpuhuljon.Ha már puha, hozzáadjuk a fűszereket és egy citrom kicsavart levét. Botmixerrel összetörjük, és főzzük még 10 percig, míg sűrűsödni kezd, az utolsó 5 percben tesszük hozzá az édesítőt is.Tiszta üvegekbe rakjuk, lezárjuk. Kihűlést követően sötét hűvös helyre tesszük.

Sütőtökös birsalmakrémleves:

(4 adag)

  • 2 db birsalma
  • szegfűszeg
  • 1 db sütőtök
  • 1 liter víz
  • 1-2 tk vaníliaaroma
  • stevia édesítő
  • őrölt fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 cm gyömbér
  • 2 dl kókusztejszín

A birsalmát félbevágjuk, a magházát kivágjuk, majd megtűzdeljük a szegfűszeggel, és egy alufóliával bélelt tepsire tesszük. A sütőtököt feldaraboljuk, és szintén a tepsire tesszük. sütőbe toljuk, és kb. 60 perc alatt készre sütjük. Ezután a sült birsalmát és sütőtököt kikanalazzuk a héjából, a tököt pépesítjük. A vizet egy edénybe öntjük, majd ízlés szerint fűszerezzük a szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt gyömbérrel és citromhéjjal. Lassú tűzön 30 percig főzzük, végül egy szűrőn átszűrjük. Az átszűrt fűszeres léhez hozzáadunk 30 dkg sütőtökpürét és a birsalma húsát, majd ízlés szerinti mennyiségű stevia édesítőszerrel, vaníliaromával és egy csipet sóval ízesítjük, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. Ezután botmixerrel pépesítjük, majd visszahelyezzük a tűzre, és újraforraljuk. Amikor már forrni kezd a leves, folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a kókusztejszínt, majd kevergetve jól kiforraljuk. Tálalásnál a kissé lehűtött levest a pirított mandulaforgáccsal megszórva kínálhatjuk.

Birsalmás párolt káposzta:

(4 adag)

  • 1 fej káposzta
  • 1 db  vöröshagyma
  • 2 db birsalma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1-2 tk köménymag
  • stevia ízlés szerint
  • 2 db babérlevél

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, majd alaposan összekeverjük, és kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A vöröshagymát felaprítjuk. A birsalmát meghámozzuk, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy edényben felhevítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és párolni kezdjük. Ezután kinyomkodjuk a káposztát, majd hozzáadjuk a hagymához. Alaposan összekeverjük, majd hozzákeverjük a lereszelt birsalmát is. Ízlés szerint megszórjuk a köménymaggal, ízesítjük pár csepp steviával, és beletesszük a babérlevelet is, majd lefedve, alacsony hőmérsékleten puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük, ha szükséges, még ízesítjük.

Birsalmás-kókusztejszínes csirkeragu:

(4 adag)

  • 4 db birsalma
  • 1/2 db citrom
  • stevia (ki is lehet hagyni)
  • 30 dkg csirkemell
  • 2 ek olívaolaj
  • bors
  • fahéj
  • 1 dkg gyömbér
  • 20 dkg köles
  • kurkuma
  • 1 dl kókusztejszín

Meghámozzuk a birsalmát, kivágjuk a magházát, felkockázzuk, és egy lábosba tesszük. Rálocsoljuk a citrom levét, hozzáadjuk a pár csepp steviát és felöntjük vízzel. Félig megfőzzük, majd kivesszük a lábosból. Hozzáadunk a vízhez egy kevés sót, és puhára főzzük benne a felkockázott csirkehúst. Kevés olívaolajon megpirítjuk a csirkét és a birsalmát. Sóval, borssal, fahéjjal és a lereszelt gyömbérrel ízesítjük. Megfőzzük a kölest és összekeverjük a hússal a birsalmával. Hozzáadunk egy kevés kurkumát,felöntjük a kókusztejszínnel, és összemelegítjük. Fogyaszthatják gluténérzékenyek, cukorbetegek, fogyni vágyók és laktózérzékenyek is.

Vélemény, hozzászólás?