Nyáron-ősszel nemcsak a lecsónak, hanem az ajvárnak is szezonja van és aki a lecsót szereti, az minden valószínűséggel az ajvárt is imádni fogja :)Na da mi az az ajvár?
Eredetét tekintve török étel, de az egész balkáni térségben elterjedt, leginkább Szerbiában kedvelt finomság. Legfőbb összetevője a kápia paprika, emellé padlizsán és fokhagyma is kerül, ezeket eredetileg faszén parázs felett sütötték, hogy karakteres füstös íze legyen. Persze ha erre nincs mód, akkor a sütőnk grillfokozatát is használhatjuk az elkészítéséhez, bár tény, hogy így már nem lesz annyira erőteljes az ízhatás. 🌶️🍆🧄🍅🌶️
Fogyasztható reggelihez kenőanyagként, ebédnél húshoz, halhoz köretként vagy kisétkezésekre sajttal mártogatva, ahogy azt a fotómon is láthatjátok. Nekem most az utóbbi verzió a kedvencem, de egyszerűen megunhatatlan!Érdemes belőle télire is eltartósítani, hasonlóképpen, mint ahogyan a lecsót szokás.
És akkor jöjjön a recept:
Ajvár (sült paprika krém):
(4 adag)
• 1 kg kápia paprika
• 500 g padlizsán
• 5 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
• 1 fej lilahagyma
• 2 nagyobb húsos paradicsom (vagy 3-4 ek. natúr sűrített paradicsom)
• 2-3 babérlevél
• ½ tk. durvára tört köménymag
• olívaolaj
• só, bors
A kápia paprikákat hosszába félbevágom, egy tepsibe teszem a vágott felével lefele, megpermetezem kevés olívaolajjal és a sütőbe teszem grillfokozaton. Addig sütöm míg a héja megfeketedik (15-20 perc). A sütőből kivéve egy nagy keverőtálba teszem még forrón és folpackkal letakarom. A padlizsánokat hosszában kettévágom, egy késsel a húsát bekockázom, majd egy tepsibe teszem. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40 percre. A megsült padlizsán húsát egy kanállal kikaparom egy tálba, majd botmixerrel átdolgozom. Közben a langyosra hűlt sült paprikákról lehúzom a héját és a húsát egy robotgépben vagy kézi turmix-szal összepépesítem a meghámozott paradicsomokkal együtt. A hagymát és fokhagymát finomra darálom, majd egy lábosba borítom, amiben közben olajat melegítek. Mikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadom a padlizsánt és a paprikát, sózom, borsozom, rádobom a babérleveleket és a mozsárban megtört köménymagot. 2-3 napig eláll tiszta üvegbe töltve a hűtőben.